23 września 2018

BABECZKI Z CUKINIĄ

Proste, szybkie w wykonaniu i pyszne, a więc idealne na deser każdego dnia!



Składniki:

  • 12 łyżek mąki ryżowej

  • 3 jajka

  • pół szklanki mleka ryżowego

  • 50g cukru z agawy

  • 1 spora cukinia

  • dodatkowo: świeże śliwki, figi


Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie odłóż na chwilę i odlej wodę, która się zebrała.

  2. Do cukinii dodaj jajka, mleko ryżowe, cukier z agawy oraz mąkę.

  3. Całość porządnie wymieszaj i przełóż do foremek, na wierzchu każdej ułóż kawałek śliwki lub plaster figi.

  4. Babeczki piecz około 25 minut w 190 stopniach.


Kalorie:

Całość (17 babeczek) – ok. 1215kcal

1 babeczka – ok. 71kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

15 września 2018

WEGAŃSKI OBIAD NA CAŁEGO

Bo jak weekend do trzeba zaserwować sobie porządny domowy obiad :)



Składniki:

Kotlety

  • 200g kaszy jaglanej

  • 200g czerwonej soczewicy

  • 2 buraki

  • przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, majeranek, pieprz, sól


Dodatki

  • 1kg ziemniaków

  • kilka łyżek mleka ryżowego

  • trochę płatków drożdżowych

  • ogorki kiszone

  • kapusta kiszona

  • guacamole

  • szczypiorek


Przygotowanie:

Kotlety

  1. Kaszę jaglaną oraz soczewicę ugotuj, odcedź, a następnie wymieszaj.

  2. Do tej mieszanki zetrzyj na dużych oczkach buraki i dodaj przyprawy.

  3. Mase porządnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie uforuj kotlety, które piecz przez około 25 minut w 190 stopniach.


Dodatki

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie utłucz z mlekiem ryżowym i płatkami drożdżowymi.

  2. Na talerz wyłóż gotowe kotletu, ziemniaki, ogórki, kapustę i guacamole – całość posyp szczypiorkiem.


Kalorie:

Całość (6 obiadów) – ok. 2900kcal

1 obiad – ok. 483kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

14 września 2018

PIECZONE JABŁKA Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM

Za oknem nieoczekiwanie jesień... ciepłe dni na pewno jeszcze wrócą, ale ogarnął mnie jesienny klimat! Z tej okazji pieczone jabłka wypełnione delikatnym wegańskim twarożkiem ;)



Składniki:

  • 3 jabłka

  • 130g tofu naturalnego

  • Kilka moreli suszonych

  • szczypta wanilii

  • 1 łyżeczka ksylitolu

  • kilka listków mięty

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 5 łyżek mleka ryżowego


Przygotowanie:

  1. Ze wszystkich jabłek odetnij „kapelusze” i wydrąż gniazda nasienne.

  2. Twarożek zblenduj z mlekiem ryżowym, wanilią, ksylitolem, miętą, sokier z cytryny, a następnie wmieszaj posiekane morele.

  3. Tak powstałym twarożkiem wypełnij jabłka, które zapiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (3 jabłka) – ok. 810kcal

1 jabłko – ok. 270kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

9 września 2018

MAKARON GRYCZANY Z SOCZEWICĄ I KREMOWYM SOSEM

Danie idealne, żeby wrzucić do pojemnika i zabrać je do pracy.

Nawet po odgrzaniu nie traci na smaku :)



Składniki:

  • 500g makaronu gryczanego rurki

  • 250g czerwonej soczewicy

  • 1 brokuł

  • kawałek dyni

  • 3 łyżki słonecznika

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 szklanki mleka ryżowego

  • 4 łyżki płatków drożdżowych

  • przyprawy: sól himalajska, majeranek

  • pestki dyni


Przygotowanie:

  1. Makaron i soczewicę ugotuj.

  2. Kawałki dyni oraz brokuła upiecz w piekarniku (180 stopni/15 minut).

  3. Namoczony wcześniej słonecznik zblenduj z czosnkiem, płatkami drożdżowymi, przyprawami oraz mlekiem ryżowym.

  4. Wszystkie składniki połącz ze sobą, gotowe danie posyp pestkami dyni.\


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 3430kcal

1 porcja – ok. 572kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

8 września 2018

WEGAŃSKIE BATONY Z KARMELEM

Znikają w mgnieniu oka!



Składniki:

Spód

  • 200g migdałów

  • 100g orzeszków ziemnych

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • 3 łyżki syropu z agawy

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • szczypta soli


Karmel

  • 300g daktyli

  • 250ml mleka migdałowego

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • pół łyżeczki cynamonu

  • szczypta soli


Czekolada

  • 7 łyżek oleju kokosowego

  • 9 łyżek kakao

  • 4 łyżki syropu z agawy

  • 50g migdałów




Przygotowanie:

  1. Migdały oraz orzechy ziemne zmiel, a następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.

  2. Masę wyłoż na spód formy i wstaw do zamrażarki.

  3. Daktyle zblenduj z mlekiem, olejem, cynamonem i solą – tak powstały karmel wyłóż na spód i włóż całość ponownie do zamrażarki na kolejne 4 godziny.

  4. Po tym czasie wyciągnij całość z zamrażarki i pokrój na batony.

  5. Roszpuszczony olej kokosowy zblenduj razem z kakao i syropem z agawy – każdy baton polej powstałą czekoladą, na każdym ułoż kilka migdałów i ponownie włóż do zamrażarki.


Kalorie:

Całość (12 batonów) - ok. 6630kcal

1 baton – ok. 553kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

1 września 2018

SAŁATKA Z KASZĄ ORKISZOWĄ I SOSEM TAHINI

Sałatka na obiad lub kolację, jak kto woli :) Ja wcinałam ją chyba przez 3 dni ;)



Składniki:

  • 400g kaszy orkiszowej

  • 200g szpinaku

  • 500g pomidorków koktajlowych

  • 1 słoik ogórków w zalewie curry

  • 1 cebula

  • 240g kukurydzy

  • 330g ciecierzycy

  • awokado

  • 2 łyżki tahini

  • 1 łyżka syropu z agawy

  • 1 łyżka octu

  • 2 łyzki wody

  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

  • pestki dyni

  • 1 cytryna


Przygotowanie:

  1. Kaszę orkiszową ugotuj, a następnie wymieszaj z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi w pół, pokrojonymi w kostke ogórkami, cebulą posiekaną w póirka, kukurydzą, ciecierzycą i przyprawami.

  2. Tahini wymieszaj z wodą, syropem z agawy, octem i powstały sos wmieszaj w salatkę.

  3. Całość posyp pestkami dyni, kawałkami awokado i skrop sobie z cytryny.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 3180kcal

1 porcja – ok. 530kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

28 sierpnia 2018

KOKOSOWY TOFURNIK Z MUSEM MANGO

Ciasto numer 1 tego miesiąca! Jest obłędnie delikatne i gładkie! Do tego ta wyważona słodycz i wyjątkowo dojrzałe mango! Po prostu rozpływa się w ustach! Jedząc to ciasto wierzę, że wegańskie nie tuczy ;)



Składniki:

Spód

  • 6 łyżek płatków żytnich

  • 2 łyżki musu kokosowego

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki wiórek kokosowych

  • 3 łyżki ksylitolu

  • 3 łyżki soku jabłkowego


Masa

  • 300g tofu naturalnego

  • 3 łyżki ksylitolu

  • stała część mleczka kokosowego (z 1 puszki)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Dodatki

  • 1 mango

  • 2 figi




Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą zblenduj, po czym wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i piecz około 15 minut.

  2. Wszystkie składniki na masę zblenduj na gładko, a następnie wyłóż na podpieczony spód i piecz około 40 minut w 170 stopniach.

  3. Gotowe ciasto po wystudzeniu polej musem mango i udekoruj kawałkami fig.


Kalorie:

Całość (8 kawałków) – ok. 2310kcal

1 kawałek – ok. 385kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.