6 lutego 2018

KOTLECIKI Z CIECIERZYCY NA SAŁATCE Z KUSKUSEM

Obiad idealny - nic dodać, nic ująć! :)



Składniki:

Kotleciki

  • 300g ciecierzycy

  • Pół szklanki bulionu warzywnego

  • Świeża pietruszka

  • 1 łyżka tahini

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki mąki z grochu

  • Przyprawy: curry, papryka słodka, sól himalajska


Sałatka

  • 300g kaszy kuskus

  • 100g ciecierzycy

  • 3 pomidory

  • Garść świeżej piertuszki

  • Garść świeżej mięty

  • Mała czerwona cebula

  • 1 cytryna

  • Przyprawy: curry, sól himalajska, czosnek, papryka ostra





Przygotowanie:

Kotleciki

  1. Ciecierzycę namocz całą noc, a następnie ugotuj.

  2. 300g ostudzonej ciecierzycy wymieszaj z przyprawami, tahini, posiekanym czosnkiem, bulionem warzywnym i pietruszką, a następnie całość dokładnie zblenduj.

  3. Do masy wmieszaj mąkę z grochu - uformuj nieduże kotleciki.

  4. Kotleciki piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.


Sałatka

  1. Kuskus wymieszaj z przyprawami i zalej wrzątkiem na 2 cm ponad poziom kaszy, odstaw pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.

  2. Nastepnie dodaj pozostałe 100g ciecierzycy, pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, natkę oraz miętę – całośc wymieszaj, a na koniec skrop sokiem z 1 cytryny.

  3. Sałatkę wyłóż na talerz, poukładaj na niej upieczone kotleciki.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 2970kcal

1 porcja - ok. 495kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

4 lutego 2018

CIASTECZKA Z JAGLANKĄ I PŁATKAMI KASZTANOWYMI

SUPER PROSTE, SUPER SZYBKIE, SUPER DOBRE - CIASTECZKA!

Garść składników i kilka chwil - ciasteczka gotowe!



Składniki:

  • 100g płatków kasztanowych

  • 75g jaglanki z miodem

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • Garść zmielonych migdałów

  • 2 jajka

  • 3 łyżki syropu z agawy

  • 1 łyzka masła orzechowego




Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

  2. Z masy uformuj ciasteczka, które piecz około 20 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (30 ciasteczek) – ok. 1660kcal

1 ciasteczko – ok. 55kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

3 lutego 2018

BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI JABŁECZNIK

Nie ma nic lepszego, niż jabłecznik!

Lekko słodki, lekko kwaśny, z kruchym spodem i kruszonką... Rozpływa się w ustach!

A do tego na legalu! :)



Składniki:

Spód i kruszonka

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej

  • 1 szklanka mąki amarantusowej

  • 2 banany

  • 2 łyżki masła migdałowego


Nadzienie

  • 2 jabłka

  • 200g przecieru jabłkowego

  • 1 łyżka syropu z agawy




Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj i wymieszaj z mąkami oraz masłem migdałowym.

  2. Ciasto porządnie wyrób i połowę wyłóż do blaszki.

  3. Następnie nałóż przecier jabłkowy i jabłka pokrojone w drobną kostkę, wymieszane z syropem z agawy.

  4. Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta w formie kruszonki.

  5. Piecz około 20 minut w 180 stopniach.




Kalorie:

Całość (25 kawałków) – ok. 1895kcal

1 kawałek – ok. 76kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

1 lutego 2018

SZYBKIE BABECZKI Z KUSKUSEM

Kuskus to bardzo wdzięczny produkt.

Przede wszystkim pod względem smakowym - charakteryzuje się delikatną nutą i co ciekawe chłonie smak przypraw oraz innych składników.

Ja dlatego często wykorzystuję go do pieczenia zdrowych słodkości!



Składniki:

  • 200g kuskusu

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki mleka

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 150g owoców leśnych

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • Do podania: masło z nerkowców


Przygotowanie:

  1. Kuskus zalej wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy i odstaw pod przykryciem na kilka minut.

  2. Następnie kaszę wymieszaj z jajkami, mlekiem, owocami, syropem z agawy i mąką.

  3. Masę przełóż do foremek i piecz około 25 minut.

  4. Gotowe babeczki podnaj posmarwane masłem orzechowym.


Kalorie:

Całość (12 babeczek) – ok. 1410kcal

1 babeczka – ok. 118kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

28 stycznia 2018

WEGAŃSKI RYŻ PEŁEN WARZYW

Szybkie danie, który wystarczy na kilka obiadów!

To mi się podoba ;) Pełne warzyw i energii pochodzące z brązowego ryżu! mniam :)



Składniki:

  • 400g ryżu brązowego

  • 250g fasolki szparagowej zielonej

  • 500g pieczarek

  • 1 czerwona cebula

  • 1 por

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • Przyprawy: sól himalajska, pieprz mielony, papryka słodka, bazylia

  • Sezam

  • Pestki dyni

  • Kiełki brokułu




Przygotowanie:

  1. Oliwę rozgrzej, a następnie podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.

  2. Kolejno dodaj posiekany por oraz pokrojone pieczarki – całość dopraw.

  3. Po wstępnym podsmażeniu dodaj fasolkę szparagową, zalej wodą i duś przez kilkanaście minut.

  4. Na sam koniec dodaj wcześniej podgotowany ryż, całość zalej bulionem warzywnym i duś przez kilkanaście minut.

  5. Gotowe danie posyp sezaem, pestkami dyni i kiełkami.




Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 1890kcal

1 porcja – ok. 315kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

24 stycznia 2018

NALEŚNIKI Z HUMMUSEM, AWOKADO I SOSEM Z TOFU

Bardzo pożywne danie, które zaskakuje wieloma smakami!



Składniki:

Naleśniki

  • 5 jajek

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki orkiszowej

  • Szczypta soli himalajskiej


Dodatki

  • Hummus

  • Sałata

  • Awokado

  • Pestki dyni

  • Natka pietruszki

  • 200g passaty pomidorowej

  • 3 łyżeczki tahini

  • 300g tofu

  • Cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka pasty miso

  • Przyprawy: sól himalajska, pieprz


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki zblenduj. Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.

  2. Na patelni podduś posiekaną cebulkę, czosnek, a anstępnie dodaj kilka łyżek wody i pastę miso- całość wymieszaj.

  3. Dodaj kolejno pokruszone tofu i 200g passaty pomidorowej.

  4. Gotowy naleśnik posmaruj hummusem, nałóż posiekaną sałatę, natkę pietruszki, sos z tofu oraz pokrojone awokado i całość złóż.

  5. Gotowy naleśnik posyp pestkami dyni, polej sosem powstałym z wymieszanej passaty pomidorowej z przyprawami i tahini, udekoruj natką pietruszki.


Kalorie:

Całość (5 naleśników) – ok. 2590kcal

1 naleśnik – ok. 518kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

21 stycznia 2018

KREM KOKOSOWO - CZEKOLADOWY

Krem do wszystkiego - naleśników, tortów, ciast i deserów!

A najlepiej smakuje wyjadany prosto ze słoiczka :)



Składniki:

  • 80g czekolady gorzkiej 90%

  • Puszka mleczka kokosowego (stała część)

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1 łyżka syropu z agawy

  • 1 łyżka masła orzechowego


Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie mleczko kokosowe podgrzej w garnku i dodaj roztopioną czekoladę oraz syrop z agawy – całość dokładnie wymieszaj.

  2. Pod koniec dodaj masło orzechowe i kaszę jaglaną – całość porządnie zblenduj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.


Kalorie:

Całość – ok. 1200kcal