8 lipca 2017

PLACUSZKI GRYCZANE Z OWOCAMI

Kolorowe, weekendowe, a do tego letnie śniadanie!
Szybkie, lekkie placuszki z mnóstwem przeróżnych kolorów!

Nie wiem, jak Wy... ale ja uwielbiam, jak moje dania są pełne smakowitych barw! ;)


Składniki:
Placuszki
  • 2 jajka
  • chlust dowolnego mleka
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki płatków wielozbożowych
  • szczypta soli
Dodatki
  • pół awokado
  • 5 łyżek dowolnego mleka
  • 1 łyżka kakao
  • trochę: malin, agrestu, jagód
  • 1 morela
  • 3 daktyle

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na placuszki zblenduj.
  2. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
  3. Gotowe placuszki polej sosem z awokado, mleka i kakao.
  4. Całość posyp owocami oraz daktylami. 
Kalorie:
Całość (14 placuszków z dodatkami)- ok. 680kcal

7 lipca 2017

OMLET Z MĄKI TEFF Z MASŁEM ORZECHOWYM

Pożywny posiłek i deser w jednym- takie dania lubię ;)
Omlet z nietypowej mąki teff z kremowym masłem orzechowym- to musi smakować!


Składniki:
  • 2 łyżki mąki teff
  • 3 łyżki ryżu preparowanego
  • 1 jajko
  • chlust mleka ryżowego z wanilią
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • odrobina chia
  • kawałek pomarańczy
  • kawałek jabłka
Przygotowanie:
  1. Jajko wymieszaj z mlekiem, 2 łyżkami ryżu i mąką - masę wylej na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron.
  2. Gotowy omlet podaj posmarowany masłem orzechowym z kawałkami owoców i łyżką ryżu preparowanego oraz chia.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 omlet)- ok. 340kcal

6 lipca 2017

MAKARON Z BROKUŁEM I TOFU

Kiedy nie masz pomysłu na obiad i otwierasz lodówkę... a tam dosłownie kilka składników...
Myślisz- coś ugotuję, nie muszę przecież codziennie jeść wykwintnych, skomplikowanych dań.
Następnie otwierasz szafkę, a tam kolejnych kilka produktów otwiera przed Tobą możliwości...
I z niepozornego prostego dania wychodzi po prostu coś dobrego!

Tak oto powstał mój pyszny makaron ;)
Morał z tego taki, że w prostocie tkwi siła, a czasem najlepsze dania tworzy się spontanicznie! ;)


Składniki:
  • 200g makaronu kukurydzianego
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 180g tofu
  • 200g passaty pomidorowej
  • 4 łyżeczki oleju z ostropestu
  • 4 łyżeczki furikake
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, kumin, kolendra, curry, bazylia suszona
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Z brokułu odetnij różyczki i lekko obgotuj.
  3. Cukinię pokrój na kawałki, po czym oprósz solą i bazylią.
  4. Tofu pokrój w kostkę, oprósz wszystkimi przyprawami, a następnie wraz z cukinią upiecz w piekarniku (20minut/ 180stopni).
  5. Passatę podgrzej na patelni z dodatkiem soli, bazylii i papryki, lekko zredukuj, po czym dodaj ugotowany wcześniej makaron, brokuła oraz cukinię - całość wymieszaj.
  6. Danie wyłóż na talerze, dodaj tofu, skrop olejem i posyp furikake.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1640kcal
1 porcja- ok. 410kcal

4 lipca 2017

LODY KAROBOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I TRUSKAWKAMI

Lody! Lody! Dla ochłody!
Słodycz bananów, smak karobu i genialne masło orzechowe to przepis na szybkie, ale przepyszne lody!


Składniki:
  • 4 banany
  • 2 łyżki karobu
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego z wanilią
  • 2 łyżeczki syropu jabłkowego
  • 2 łyżeczki masła z 4 orzechów
  • 2 garści truskawek
Przygotowanie:
  1. Banany pokrój w plastry i zamroź, a następnie zblenduj z mlekiem oraz karobem, po czym przełóż do miseczek.
  2. Lody podaj z kawałkami truskawek, polej syropem i masłem orzechowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 870kcal
1 porcja- ok. 435kcal

3 lipca 2017

BATATY Z MŁODYM GROSZKIEM I GUACAMOLE

Pożywnie, wegańsko i nie wieje nudą...! Taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja.
Batat z cudownym młodym groszkiem i zdrową dawką tłuszczu w postaci awokado!

Brzmi smacznie i zdrowo? Tak właśnie jest! ;)


Składniki:
  • 1 batat
  • 1 awokado
  • pół cytryny
  • 50g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka furikake (mieszanka alg i sezamu)
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, kumin, kolendra, świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Batat umyj, ponakłuwaj widelcem i upiecz (40 min/ 190 stopni).
  2. Groszek ugotuj, passatę zredukuj i podgrzej na patelni z dodatkiem przypraw. 
  3. Awokado obierz ze skórki i rozgnieć widelcem z dodatkiem soku z połowy cytryny z odrobiną soli.
  4. Gotowy batat przekrój na pół, polej sosem pomidorowym, nałóż groszek i guacamole, na koniec posyp furikake. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 505kcal

28 czerwca 2017

KASZA GRYCZANA Z MŁODYM GROSZKIEM

Na straganach można znaleźć już młody groszek!
Bardzo mnie to ucieszyło i jak tylko spostrzegłam te zielone, pyszne kuleczki pośród innych warzyw od razu po nie sięgnęłam i upichciłam prosty, a zarazem pyszny obiad!


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 żółta papryka
  • pół selera
  • szklanka młodego groszku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki mixu ziaren (sezam, słonecznik, dynia)
  • przyprawy: sól himalajska, rozmaryn, zioła prowansalskie, słodka papryka, curry
Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotuj.
  2. Warzywa pokrój w kostkę i wraz z groszkiem wrzuć na patelnię, zalewając całość wodą, po czym całość podduś z dodatkiem przypraw (do momentu, aż warzywa zmięknął, a większość płynu odparuje).
  3. Do warzyw wrzuć ugotowaną kaszę i sos ze zblendowanych pomidorów z solą oraz rozmarynem - całość wymieszaj.
  4. Danie przełóż na talerz i posyp ziarenkami. 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 710kcal
1 porcja- ok. 355kcal

27 czerwca 2017

SORGO Z SUSZONYMI POMIDORAMI I WARZYWAMI

Sorgo to ziarno, które nie rośnie w naszym klimacie, a jedynie w gorących regionach świata.
Jednak warto po nie sięgać, jako urozmaicenie naszej diety.

Ma przyjemny, ale niezbyt nachalny smak, który świetnie komponuje się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi.

Ja postanowiłam dzisiaj wykorzystać je do przygotowania lekkiego posiłku, pełnego witamin i dodającego energii ;)


Składniki:
  • 500g sorgo
  • 150g pomidorów suszonych
  • 2 awokado
  • 2 cukinie
  • 3 małe buraki
  • pół cytryny
  • 6 łyżeczek prażonego mixu ziaren (sezam, słonecznik, dynia)
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól himalajska, świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Sorgo namocz przez kilka godzin, a następnie ugotuj (30/40 minut).
  2. Cukinie pokrój w grubsze półksiężyce, buraki obierz ze skórek i pokrój w większą kostkę - warzywa lekko oprósz solą i ziołami, po czym upiecz w piekarniku (180 stopni/ 20 minut).
  3. Awokado i pomidory pokrój również w kostkę, a bazylię posiekaj.
  4. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wymieszaj ze sobą.
  5. Każdą porcję skrop sokiem z cytryny oraz posyp ziarenkami i kiełkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 3160kcal
1 porcja- ok. 527kcal