31 października 2016

KOMOSA Z WARZYWAMI I ALGAMI

I na blogu ponownie bogata w białko komosa w wydaniu wegańskim ;)
Wzbogacona również i algi oraz porcję warzyw- co czyni z niej pełnowartościowy, a zarazem lekki posiłek!


Składniki:
  • 350g komosy ryżowej białej
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 małe cukinie
  • 1 brokuł
  • 200g szpinaku
  • 2 garście alg arame
  • kawałek cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka syropu imbirowego
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, kurkuma, curry, papryka słodka, kolendra
Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować, algi namoczyć i również ugotować.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek z dodatkiem syropu imbirowego.
  3. Następnie dodać pokrojone papryki oraz marchewki, całość doprawić i podsmażyć przez kilka minut.
  4. Na patelnię dorzucić drobno pokrojony brokuł oraz plastry cukinii, zalać 1 szklanką wody wymieszaną z pastą miso- całość dusić, aż odparuje nadmiar płynu.
  5. Na sam koniec do warzyw dodać szpinak oraz ugotowane algi, przez chwilę wszystko razem podgrzać.
  6. Do gotowych warzyw wmieszać wcześniej ugotowaną komosę.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 1920kcal
1 porcja- ok. 320 kcal

30 października 2016

BABECZKI Z KASZY BULGUR Z CZEKOŚLIWKĄ

Narobiłam czekośliwki i teraz wykorzystuję ją przy każdej okazji ;)
A nic prostszego, niż upiec szybkie babeczki i podać je z czekośliwką!

Pieczony podwieczorek w kilkadziesiąt minut! ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy bulgur (Green Essence)*
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • duży banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki czekośliwki
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać i zalać wrzątkiem- odstawić na 20 minut pod przykryciem, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  2. Banana i jajko zblendować, następnie dodać kaszę oraz mąkę- całość wymieszać.
  3. Masę przełożyć do foremek i piec około 20 minut w 200 stopniach.
  4. Gotowe babeczki podać z czekośliwką. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 500kcal
1 babeczka- ok. 56kcal

29 października 2016

INTENSYWNA GRYCZANKA Z MIGDAŁAMI

Śniadanie nietypowe, bo z kaszy gryczanej!
Ale nie tylko jaglanka ma swoje prozdrowotne właściwości, kasza gryczana w zupełności jej dorównuje!

Bardzo popularna, jako dodatek do tradycyjnego gulaszu, czy główny składnik kotlecików w twarogiem.
Ja uwielbiam każdą kaszę również na słodko!


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • dojrzały banan
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka karobu
  • szczypta stewi
  • kilka daktyli
  • kilka migdałów
  • kostka gorzkiej czekolady 99%
Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotować, a następnie zblendować z bananem, mleczkiem kokosowym, karobem i stewią- przełożyć do miseczki.
  2. Całość ozdobić migdałami i daktylami, a na wierzch zetrzeć kostkę czekolady.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 860kcal
1 porcja- ok. 430kcal

28 października 2016

PAPRYKI FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ I ALGAMI

Zapiekałam już przeróżne warzywa, ale jakoś nigdy nie padło na paprykę!
To szybko nadrabiam, faszeruję, zapiekam i gotowe! ;)


Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 8 łyżek kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • garść alg morskich arame
  • mały brokuł
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, papryka słodka, curry
Przygotowanie:
  1. Z papryki odciąć kapelusze i wyciąć gniazda nasienne, po czym upiec w piekarniku (180 stopni/ 25 minut).
  2. Algi namoczyć przez około 5 minut, kolejne 15 minut gotować.
  3. Kaszę jaglaną opłukać i również ugotować.
  4. Na patelni rozgrzać olej arganowy, podsmażyć posiekane cebulę i czosnek, następnie wrzucić drobno pokrojonego brokuła i również przez chwilę podsmażyć.
  5. Na koniec dodać kaszę jaglaną i algi, całość doprawić i wymieszać.
  6. Upieczone papryki nafaszerować przygotowaną kaszą z dodatkami i piec przez kolejne 5 minut (5 minut/180 stopni).
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 papryki)- ok. 930kcal
1 papryka- ok. 233kcal

27 października 2016

TARTALETKI AMARANTUSKI

Małe, słodkie tartaletki bez pieczenia!
Lekkie amarantusowe spody wypełnione po brzegi delikatnym kremem jaglanym!
Ktoś się skusi? ;)


Składniki:
  • 100g amarantusa ekspandowanego
  • 2 garście daktyli
  • 100g kaszy jaglanej
  • 400ml mleka migdałowego
  • 2 dojrzałe banany
  • garść liofilizowanych truskawek i wiśni
  • kilka migdałów
Przygotowanie:
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić, a następnie zblendować na mus.
  2. Mus daktylowy dokładnie połączyć z amarantusem i wyłożyć do foremek (wyłożonych folią spożywczą), po czym schłodzić w lodówce.
  3. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować w mleku, po ostudzeniu zblendować z bananami.
  4. Krem jaglany nałożyć do wcześniej przygotowanych spodów i ozdobić liofilizowanymi owocami oraz migdałami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 tartaletek)- ok. 1440kcal
1 tartaletka- ok. 120kcal

26 października 2016

KOMOSA NA ZIELONO

Ostatnio jestem zwolenniczką dań, które robię raz, a mam obiad na kilka dni ;)
Są pełne przeróżnych smaków, dość szybkie w przygotowaniu i pożywne!

Dla wszystkich pracujących to rozwiązanie idealne ;)


Składniki:
  • 500g bobu
  • 3 łyżki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • garść roszponki
  • 6 łyżek komosy ryżowej (Green Essence)*
  • przyprawy: lubczyk, sól himalajska, imbir papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Bób ugotować i obrać ze skórek, komosę ugotować w wodzie.
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć posiekane cebulkę oraz czosnek i chwilę podsmażyć.
  3. Dodać ugotowany bób oraz przyprawy- całość podsmażyć, po czym dodać pastę miso wymieszaną z połową szklanki wody i chwilę gotować.
  4. Na koniec dodać koperek, ugotowaną komosę oraz roszponkę- całość wymieszać.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 840kcal
1 porcja- ok. 280kcal

25 października 2016

QUINOA ZE SMAŻONYM JABŁKIEM

Wspaniałe, jesienne śniadanie, które dodaje mocy na cały dzień!
Charakterystyczny, lekko orzechowy smak komosy wraz ze słodkim jabłkiem z nutą imbiru- to jest to ;)


Składniki:
  • 60g białej komosy ryżowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka syropu imbirowego
  • jabłko
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
Przygotowanie:
  1. Komosę ryżową ugotować w wodzie, a następnie dolać mleko i dodać miód- wszystko razem wymieszać i przełożyć do miseczki.
  2. Jabłko obrać ze skóry, pokroić na kawałki, po czym wrzucić na rozgrzaną patelnię i polać syropem imbirowym- podsmażyć
  3. Komosę podać z jabłkiem oraz posypać nasionami słonecznika.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 430kcal