30 października 2016

BABECZKI Z KASZY BULGUR Z CZEKOŚLIWKĄ

Narobiłam czekośliwki i teraz wykorzystuję ją przy każdej okazji ;)
A nic prostszego, niż upiec szybkie babeczki i podać je z czekośliwką!

Pieczony podwieczorek w kilkadziesiąt minut! ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy bulgur (Green Essence)*
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • duży banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki czekośliwki
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać i zalać wrzątkiem- odstawić na 20 minut pod przykryciem, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  2. Banana i jajko zblendować, następnie dodać kaszę oraz mąkę- całość wymieszać.
  3. Masę przełożyć do foremek i piec około 20 minut w 200 stopniach.
  4. Gotowe babeczki podać z czekośliwką. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 500kcal
1 babeczka- ok. 56kcal

29 października 2016

INTENSYWNA GRYCZANKA Z MIGDAŁAMI

Śniadanie nietypowe, bo z kaszy gryczanej!
Ale nie tylko jaglanka ma swoje prozdrowotne właściwości, kasza gryczana w zupełności jej dorównuje!

Bardzo popularna, jako dodatek do tradycyjnego gulaszu, czy główny składnik kotlecików w twarogiem.
Ja uwielbiam każdą kaszę również na słodko!


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • dojrzały banan
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka karobu
  • szczypta stewi
  • kilka daktyli
  • kilka migdałów
  • kostka gorzkiej czekolady 99%
Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotować, a następnie zblendować z bananem, mleczkiem kokosowym, karobem i stewią- przełożyć do miseczki.
  2. Całość ozdobić migdałami i daktylami, a na wierzch zetrzeć kostkę czekolady.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 860kcal
1 porcja- ok. 430kcal

28 października 2016

PAPRYKI FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ I ALGAMI

Zapiekałam już przeróżne warzywa, ale jakoś nigdy nie padło na paprykę!
To szybko nadrabiam, faszeruję, zapiekam i gotowe! ;)


Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 8 łyżek kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • garść alg morskich arame
  • mały brokuł
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, papryka słodka, curry
Przygotowanie:
  1. Z papryki odciąć kapelusze i wyciąć gniazda nasienne, po czym upiec w piekarniku (180 stopni/ 25 minut).
  2. Algi namoczyć przez około 5 minut, kolejne 15 minut gotować.
  3. Kaszę jaglaną opłukać i również ugotować.
  4. Na patelni rozgrzać olej arganowy, podsmażyć posiekane cebulę i czosnek, następnie wrzucić drobno pokrojonego brokuła i również przez chwilę podsmażyć.
  5. Na koniec dodać kaszę jaglaną i algi, całość doprawić i wymieszać.
  6. Upieczone papryki nafaszerować przygotowaną kaszą z dodatkami i piec przez kolejne 5 minut (5 minut/180 stopni).
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 papryki)- ok. 930kcal
1 papryka- ok. 233kcal

27 października 2016

TARTALETKI AMARANTUSKI

Małe, słodkie tartaletki bez pieczenia!
Lekkie amarantusowe spody wypełnione po brzegi delikatnym kremem jaglanym!
Ktoś się skusi? ;)


Składniki:
  • 100g amarantusa ekspandowanego
  • 2 garście daktyli
  • 100g kaszy jaglanej
  • 400ml mleka migdałowego
  • 2 dojrzałe banany
  • garść liofilizowanych truskawek i wiśni
  • kilka migdałów
Przygotowanie:
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić, a następnie zblendować na mus.
  2. Mus daktylowy dokładnie połączyć z amarantusem i wyłożyć do foremek (wyłożonych folią spożywczą), po czym schłodzić w lodówce.
  3. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować w mleku, po ostudzeniu zblendować z bananami.
  4. Krem jaglany nałożyć do wcześniej przygotowanych spodów i ozdobić liofilizowanymi owocami oraz migdałami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 tartaletek)- ok. 1440kcal
1 tartaletka- ok. 120kcal

26 października 2016

KOMOSA NA ZIELONO

Ostatnio jestem zwolenniczką dań, które robię raz, a mam obiad na kilka dni ;)
Są pełne przeróżnych smaków, dość szybkie w przygotowaniu i pożywne!

Dla wszystkich pracujących to rozwiązanie idealne ;)


Składniki:
  • 500g bobu
  • 3 łyżki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • garść roszponki
  • 6 łyżek komosy ryżowej (Green Essence)*
  • przyprawy: lubczyk, sól himalajska, imbir papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Bób ugotować i obrać ze skórek, komosę ugotować w wodzie.
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć posiekane cebulkę oraz czosnek i chwilę podsmażyć.
  3. Dodać ugotowany bób oraz przyprawy- całość podsmażyć, po czym dodać pastę miso wymieszaną z połową szklanki wody i chwilę gotować.
  4. Na koniec dodać koperek, ugotowaną komosę oraz roszponkę- całość wymieszać.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 840kcal
1 porcja- ok. 280kcal

25 października 2016

QUINOA ZE SMAŻONYM JABŁKIEM

Wspaniałe, jesienne śniadanie, które dodaje mocy na cały dzień!
Charakterystyczny, lekko orzechowy smak komosy wraz ze słodkim jabłkiem z nutą imbiru- to jest to ;)


Składniki:
  • 60g białej komosy ryżowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka syropu imbirowego
  • jabłko
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
Przygotowanie:
  1. Komosę ryżową ugotować w wodzie, a następnie dolać mleko i dodać miód- wszystko razem wymieszać i przełożyć do miseczki.
  2. Jabłko obrać ze skóry, pokroić na kawałki, po czym wrzucić na rozgrzaną patelnię i polać syropem imbirowym- podsmażyć
  3. Komosę podać z jabłkiem oraz posypać nasionami słonecznika.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 430kcal

24 października 2016

MAKARON RYŻOWY ZE SZPINAKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI I DYNIĄ

Lubię tak czasem przygotować całą patelnię makaronu z warzywami i mieć "z głowy" obiad na kilka dni ;)
Dzisiaj to, co miałam pod ręką- czyli oczywiście dynia, szpinak i pomidory suszone! Prosto i smacznie!


Składniki:
  • 170g makaronu z ryżu brązowego
  • kawałek dyni hokkaido
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżeczka syropu imbirowego
  • świeży koperek
  • przyprawy: curry, imbir, czerwona papryka, bazylia (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy połamać na pół i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut pod przykryciem, po czym odcedzić.
  2. Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (200 stopni/15 minut).
  3. Olej kokosowy rozgrzać na patelni, po czym wrzucić posiekany czosnek, cebulę, szpinak- całość podsmażyć.
  4. Do całości dodać przyprawy oraz pastę miso, wszystko zalać szklanką wody i dokładnie wymieszać.
  5. Pod koniec duszenia dodać syrop imbirowy, koperek, posiekane pomidory suszone i makaron- całość dokładnie wymieszać i jeszcze przez kilka chwil podgrzewać.
  6. Gotowe danie podać z upieczoną dynią. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1175kcal
1 porcja- ok. 391kcal