25 sierpnia 2015

OWOCOWY DESER Z CHIA I WODĄ KOKOSOWĄ

Desery na bazie tych wyjątkowo wartościowych ziaren chia mają to do siebie, że są bardzo delikatne w smaku.
Ziarenka "chłonął" smak i aromat dodatków, co czyni deser bardzo lekkim i wyjątkowym.
Do jego przygotowania wykorzystałam wspaniałą w smaku wodę kokosową oraz letnie owoce!


Składniki:
  • 7 łyżek nasion chia
  • 500ml wody kokosowej
  • 3 świeże brzoskwinie
  • garść jeżyn
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Nasiona chia namoczyć w wodzie kokosowej (najlepiej całą noc). 
  2. Brzoskwinie zblendować na mus z dodatkiem syropu z agawy. 
  3. Namoczone nasiona chia nałożyć do miseczek, polać musem brzoskwiniowym oraz poukładać owoce i całość posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Polecam przede wszystkim weganom, osobom dbającym o linię, czy osobą z nietolerancją glutenu ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 665kcal
1 porcja- ok. 222kcal

24 sierpnia 2015

OWSIANE TARTALETKI Z WINOGRONAMI

Czyli sposób na słodkie i proste śniadanie!

Bez rozpisywania prezentuję owsiane tartaletki, które mogą stanowić pyszne i pożywne śniadanie, bądź deser :)

Można je zrobić poprzedniego dnia, a rano wyciągnąć jedynie z lodówki i zjeść- schłodzone smakują świetnie! Jeżeli pokusicie się o nie w porze deseru również nie musicie się martwić, że ich przygotowanie zajmie Wam sporo czasu- 15 min i gotowe! :)


Składniki:
  • 100g płatków owsianych
  • garść suszonych śliwek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 duży banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść winogron
Przygotowanie:
  1. Śliwki namoczyć, po czym zblendować na mus.
  2. Połowę płatków zmielić na mąkę, a następnie połączyć z drugą niezmieloną połową i musem śliwkowym- całość dokładnie wymieszać.
  3. Foremki na tartaletki wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć spód.
  4. Banana zblendować z sokiem z cytryny- mus wyłożyć do przygotowanych wcześniej spodów, całość udekorować winogronami.
 Prawda, że proste? ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 tartaletki)- ok. 760kcal
1 tartaletka- ok. 380kcal  

23 sierpnia 2015

WEGAŃSKIE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

Te ciasteczka wymagają jedynie 4 składników, a przy tym są bardzo smaczne!

Naturalna słodycz banana i kremowa konsystencja masła orzechowego, połączona z ciecierzycą i lekko kwaskowatą nutą żurawiny sprawiły, że te ciasteczka skradły moje serce!


Składniki:
  • 100g ciecierzycy
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan
  • garść żurawiny suszonej
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (najlepiej 12 godzin), a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Po ugotowaniu i wystudzeniu ciecierzycę zblendować z bananem.
  3. Do zblendowanej ciecierzycy dodać masło orzechowego i dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować niewielkie ciasteczka, do środka każdego wkładając żurawinę.
  5. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Pyszne, zdrowe i pożywne ciasteczka gotowe- na niedzielny seans filmowy idealne! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (32 ciasteczka)- ok. 1025kcal
1 ciasteczko- ok. 32kcal

22 sierpnia 2015

BRZOSKWINIOWA TARTA Z KOMOSY

Na moim blogu w tym sezonie codziennie goszczą, przy okazji różnych dań, przeróżne letnie owoce i warzywa!

Jednak przeglądając moje ostatnie wpisy zorientowałam się, że bardzo dawno nie królowały brzoskwinie!
A przecież mają tak mało kalorii, a przy tym fantastyczny smak! Są bogate w witaminy, magnez, fosfor, żelazo i można by tak długo wymieniać... ale do rzeczy- prezentuję tartę wykonaną na bazie komosy ryżowej z dodatkiem właśnie tych wspaniałych owoców!


Składniki:
Spód
  • 8 łyżek mąki z komosy
  • 1 dojrzały banan
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżeczki stevi
Masa
  • 8 łyżek białej komosy ryżowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 0,5l mleka owsianego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 4 świeże brzoskwinie
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Spód
  1. Banana zblendować z białkiem i dokładnie połączyć z mąką oraz stevią (wyrobić ciasto).
  2. Do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) wyłożyć spód, formując niewysokie brzegi i piec około 15 minut w 170 stopniach.
Masa 
  1. Komosę ugotować w mleku i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną komosę zblendować z syropem z agawy i 1 brzoskwinią bez skórki.
  3. Masę wyłożyć na upieczony spód, całość udekorować kawałkami brzoskwiń oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1175kcal
1 kawałek- ok. 98kcal

Letnie owoce

21 sierpnia 2015

WODOROSTOWY MAKARON Z SOSEM BURACZKOWYM

Dzisiaj bardzo prosty i szybki makaron, ale nie taki zwykły, bo.... z wodorostami!
Makaron ma swój lekko specyficzny smak, a sos buraczkowy tylko go dopełnił.


Składniki:
  • 50g makaronu z wakame
  • 2 buraki
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka oleju arganowego
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól sezamowa, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Buraczki obrać i ugotować.
  3. Ugotowane buraczki zblendować do konsystencji sosu z dodatkiem oleju arganowego i przypraw, sosu sojowego oraz koperku.
  4. Ugotowany makaron podawać z sosem i uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Danie mimo, iż wegańskie jest bardzo sycące :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Całość (2 porcje)- ok. 380kcal
1 porcja- ok. 190kcal

Dzień Polskiej Żywności 2015

20 sierpnia 2015

KREM DYNIOWY Z MORELAMI I BANANEM

Chyba wszyscy, którzy zaglądają na mojego bloga od dłuższego czasu wiedzą, że moją warzywną miłością jest dynia! Pod każdą postacią i na wszystkie możliwe sposoby.

Uwielbiam z nią kombinować, chociaż czasem po prostu nie mam na to czasu i wtedy przyrządzam z niej krem. Tegoroczne dyniowe szaleństwo już rozpoczęłam i dzisiaj krem na słodko- z dodatkiem dojrzałych moreli i banana!


Składniki:
  • 500g dyni hokkaido
  • 1 dojrzały banan
  • 4 dojrzałe morele
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: kurkuma, cynamon
Przygotowanie:
  1. Dynię hokkaido pokroić na kawałki, a banana rozkroić i zapiec w piekarniku (20 minut/180 stopni).
  2. Upieczoną dynię i banana zblendować z jogurtem, morelami i cynamonem oraz kurkumą.
  3. Całość polać syropem z agawy oraz uprażonymi (na suchej patelni) orzechami nerkowca.
Myślę, że taki krem świetnie sprawdziłby się, jako II śniadanie, słodki lunch, czy podwieczorek!
A więc dynie w dłoń i do dzieła! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 570kcal
1 porcja- ok. 285kcal

Letnie owoce

19 sierpnia 2015

SAJGONKI Z CZERWONYM RYŻEM

Bardzo lubię papier ryżowy, ponieważ można do niego "włożyć" wszystko na co tylko mamy ochotę!
Bardziej popularne są sajgonki na wytrawnie, chociaż na słodko już też robiłam ;)

Dzisiaj pomyślałam, że nafaszeruję je aromatycznym czerwonym ryżem i warzywami- tak by były lekkie, a jednocześnie pożywne i kolorowe :)


Składniki:
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 6 łyżek czerwonego ryżu
  • 1 batat
  • 1/2 brokuła
  • kiełki brokuła
  • 1 łyżeczka sezamu białego i czarnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
Przygotowanie:
  1. Ugotować ryż, brokuła i batata (wszystko oddzielnie).
  2. Ugotowanego brokuła zblendować na puree z dodatkiem sosu sojowego oraz suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
  3. Ugotowanego batata zblendować zaś z dodatkiem soli sezamowej oraz curry.
  4. Kolejno każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie, na następnie nałożyć po łyżce puree brokułowego, batatowego i ryżu- zawinąć.
  5. Sajgonki podać posypane sezamem oraz kiełkami brokuła.
A Wy z czym najbardziej lubicie sajgonki? ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 sajgonek)- ok. 760kcal
1 sajgonka- ok. 127kcal