3 sierpnia 2015

TARTA "RODZINNA SŁODYCZ"

Chyba już zdążyliście zauważyć, że uwielbiam różnego rodzaju zdrowe słodkości.
Ostatnimi czasy moim numer 1 są ciasta bez pieczenia, a to ze względu na letnią aurę za oknem.

Dlatego jeszcze większą przyjemność sprawiło mi przygotowanie owocowej tarty dla rodziny, którą spotkałam po długim czasie.

Kawałeczek ciasta zjedzony w doborowym towarzystwie narzeczonego, siostry, rodziców oraz wujostwa smakował podwójnie dobrze!! :)


Składniki:
Spód
  • 90g amarantusa ekspandowanego
  • 500g rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100g orzechów włoskich
Masa
  • 150g kaszy jaglanej
  • 500ml mleka (dowolnego)
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatki
  • 1 banan
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • truskawki
  • brzoskwinie
  • jagody
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • pralinki (przygotowane z 1/6 części masy na spód)
Przygotowanie: 
Spód
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie odcedzić i zblendować na mus.
  2. Orzechy rozdrobnić i wymieszać z amarantusem oraz musem rodzynkowym.
  3. Z 1/6 części masy uformować małe pralinki, resztę masy wyłożyć do formy, formując 2cm brzegi- odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Kaszę opłukać, a następnie ugotować w mleku do całkowitej miękkości oraz wchłonięcia płynu i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka), wymieszać z cukrem oraz wiórkami i przełożyć na wcześniej przygotowany spód- ponownie schłodzić.
Dodatki
  1. Banana zblendować z jogurtem i kakao- polewę przełożyć na ciasto.
  2. Na wierzchu poukładać kawałki owoców oraz pralinki, całość posypać wiórkami kokosowymi.
Oczywiście nie mogę pominąć podziękowań dla mojej silnej siostry, która pomogła mi się uporać  szczególności z masą, ponieważ dysponowałam niezbyt mocnym sprzętem :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (24 kawałki)- ok. 3740kcal
1 kawałek- ok. 156kcal

Letnie owoce

2 sierpnia 2015

JAGLANA GRANOLA BANANOWA

Kto z nas nie lubi słodkiej chrupiącej granoli? Taka granola z jogurtem i owocami to śniadanie idealne- szybkie i smaczne! :)

Jednak wiele "kupnych" granoli to sam cukier i utwardzany tłuszcz, a niestety próżno w nich szukać prawdziwych wartości odżywczych...

Dlatego, jak tylko nachodzi mnie ochota na granolę to robię ją sama!
To naprawdę nic trudnego, a dodatkowo można poszaleć i dodać do niej nasze ulubione bakalie, czy owoce :)

Moja dzisiejsza granola to połączenie szczególnie bananów z kaszą jaglaną i kilkoma innymi pysznymi produktami.


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 szklanki kaszy jaglanej preparowanej
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • garść orzechów laskowych
  • garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki jagód goji
  • garść daktyli suszonych
  • garść żurawiny suszonej
  • 2 łyżki morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować na sypko.
  2. Banany zblendować, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  3. Przełożyć na blaszkę i piec około 25 minut w 170 stopniach (podczas pieczenia, co jakiś czas wymieszać granolę).
  4. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Ja zdecydowała się na przygotowanie deseru z użyciem tej granoli- dodałam kilka truskawek, brzoskwinie i jogurt naturalny. Smakowało rewelacyjnie! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 1595kcal
1 porcja- ok. 160kcal

1 sierpnia 2015

ZAPIEKANE SPAGHETTI Z WARZYWAMI

Co zrobić, gdy w lodówce zalega nam resztka warzyw?
Zupę....? Nie... Sałatkę...? Nie... To może wielowarzywne spaghetti? To jest to! :)

I to nie byle jakie, bo zapiekane z sosem pomidorowym i aromatyzowaną oliwą z oliwek prosto z greckiej wyspy! Całość podana z również z grecką prażoną ciecierzycą.


Składniki:
  • 50g makaronu ryżowo- kukurydzianego spaghetti
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (z ziołami)
  • 100g bobu
  • 100g kalarepy
  • 1 marchew
  • 1 burak
  • koperek
  • przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, papryka słodka, oregano (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki prażonej ciecierzycy

Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Pomidory obrać ze skórki, pokroić, podsmażyć na oliwie z dodatkiem przypraw.
  3. Bób obgotować, obrać ze skórki, podobnie postąpić z marchewką i burakiem, kalarepę pokroić na kawałki.
  4. Makaron wymieszać z sosem pomidorowym, koperkiem oraz warzywami- całość przełożyć do naczynia, a na wierzch poukładać plastry pomidora.
  5. Zapiekać przez około 15 minut w 170 stopniach, podać z koperkiem i ciecierzycą.
Danie jest bardzo sycące, ale mnogość warzyw sprawia, że bardzo bogate w witaminy i różne smaki :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 510kcal
1 porcja- ok. 255kcal

31 lipca 2015

PIECZONE PIEROGI Z JAGODAMI

Szał na owocowe pierogi trwa! Z truskawkami, malinami, porzeczkami i ... moje ulubione z jagodami!

Ale tym razem nie tradycyjnie gotowane, a pieczone!
Lekko kruche, zjedzone jeszcze ciepłe smakują idealnie! :)


Składniki:
Ciasto
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka białej tahini
  • 1/2 szklanki wrzątku
Farsz
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka inuliny

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Wszystkie mąki wymieszać, na środku zrobić wgłębienie i powoli wlewać wrzątek, zblendowanego wcześniej banana oraz tahini- ciasto bardzo dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić.
  2. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i odstawić na 15 minut (najlepiej do lodówki).
  3. Ciasto rozwałkować i powycinać koła, bądź odrywać po kawałku, formując kulki, którą należy spłaszczyć.
Farsz 
  1. Jagody wymieszać z cukrem oraz inuliną.
  2. Na wcześniej uformowane ciasto nakładać po łyżeczce jagód i dokładnie zaklejać brzegi (np. używając widelca).
  3. Pierogi piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Takie pierogi smakują troszkę, jak tradycyjny "pleśniak" :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (13 pierogów)- ok. 680kcal
1 pieróg- ok. 52kcal

PiknikLetnie owoce

29 lipca 2015

CIASTO OWSIANE Z OWOCOWYM DŻEMEM CHIA

Jest to bardzo proste owsiane ciasto, które zrobiłam zamiast typowych botników owsianych.
Urozmaiciłam je owocowym dżemem z nasion chia!

Smaczne, zdrowe i pożywne- już jeden kawałek potrafi nasycić! :)


Składniki:
Dżem
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 5 brzoskwiń
  • 1 łyżka młodego jęczmienia
  • 1 łyżka stevi
Ciasto
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 banany
  • 2 białka jajek

Przygotowanie: 
Dżem 
  1. Brzoskwinie obrać ze skórki, zblendować na mus z młodym jęczmieniem, dodać nasiona chia i stevię, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 4 godziny.
Ciasto
  1. Połowę płatków zmielić na mąkę.
  2. Banana zblendować z białkami i wymieszać ze zmielonymi oraz całymi płatkami owsianymi.
  3. 2/3 części masy wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), następnie wcześniej przygotowany dżem i kruszonkę z pozostałej części masy.
  4. Całość piec około 35 minut w 180 stopniach.
Takie owsiane ciasto na drugie śniadanie to połączenie przyjemnego z pożytecznym ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1380kcal
1 kawałek- ok. 86kcal  

Letnie owoce Piknik

28 lipca 2015

RYŻOWA TARTA Z BOBEM I BAZYLIĄ

Po wszystkich słodkościach pora na wytrawne danie! Ale nie byle jakie, bo tarta! :)

Pożywny spód z kolorowego ryżu i kremowe, pożywne wypełnienie z uroczego, zielonego bobu! :)
Kropką nad "i" były listki bazylii, które nadawały całej tarcie niezwykłego aromatu!

Po raz kolejny również zdecydowałam się na użycie niezwykle wartościowego oleju arganowego, o właściwościach którego pisałam już przy poprzednich propozycjach.


Składniki:
Tarta
  • 3 łyżki ryżu czerwonego pełnoziarnistego
  • 3 łyżki ryżu czarnego pełnoziarnistego
  • 2 łyżki ryżu basmati pełnoziarnistego
  • 2 łyżki ryżu jaśminowego pełnoziarnistego
  • 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca
  • szczypta soli sezamowej
Farsz 
  • 4 garście bobu
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, kurkuma

Przygotowanie:
Tarta
  1. Wszystkie ryże ugotować osobno.
  2. Ugotowane i ostudzone ryże dokładnie ze sobą połączyć (można lekko zblendować) i wymieszać z solą sezamową i korzeniem maca.
  3. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując dość wysokie brzegi i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Farsz 
  1. Bób ugotować, obrać ze skórek, a następnie zblendować z dodatkiem oleju arganowego i przypraw.
  2. Farsz przełożyć na wcześniej upieczony spód i podać z listkami bazylii, czarnym ryżem oraz kawałkami bobu.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 780kcal
1 kawałek- ok. 65kcal

Danie pachnące ziołami. Lato 2015Piknik

27 lipca 2015

WEGAŃSKIE CIASTO "ŚLIWKOWIEC"

Oczywiście po powrocie z urlopu od razu udałam się na targowisko w celu nabycia świeżych warzyw i owoców. Na straganie ujrzałam śliwki i już wiedziałam, co słodkiego przygotuję, aby umilić sobie pierwszy wieczór po powrocie! :)

Takie wyczekane przez cały rok sezonowe owoce smakują wyśmienicie, szczególnie w cieście z orzechów nerkowca :)


Składniki:
  • 1 garść orzechów brazylijskich
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • 1 garść śliwek suszonych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 150g orzechów nerkowca
  • 1 banan
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • świeże śliwki

Przygotowanie:
  1. Śliwki suszone sparzyć wrzątkiem i zblendować na mus.
  2. Orzechy brazylijskie zmielić i połączyć z musem śliwkowym oraz amarantusem, po czym dokładnie wymieszać.
  3. Do formy wyłożonej folią spożywczą nałożyć spód (formując również brzegi) i odstawić do schłodzenia.
  4. Orzechy nerkowca namoczyć (najlepiej 4-8 godzin), następnie zblendować na gładki krem z dodatkiem banana i mleka kokosowego.
  5. Krem z nerkowców wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, udekorować kawałkami świeżych śliwek i ponownie odstawić do schłodzenia.
Proste, śliwkowe ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Warto spróbować połączenia nerkowców ze śliwkami, ponieważ mimo, iż oba te produkty charakteryzują się słodkim smakiem razem tworzą pyszny duet! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 1605kcal
1 kawałek- ok. 268kcal 

Piknik Letnie owoce