9 marca 2019

DOMOWY BUDYŃ MIGDAŁOWY

Na zimne, deszczowe dni nie ma nic lepszego niż domowy budyń!



Składniki:

Budyń

  • 0,5l mleka ryżowego

  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 płaskie łyżki mąki migdałowej

  • 1 łyżka syropu z agawy


Dodatki

  • 2 garście mrożonych wiśni

  • 1 łyżeczka syropu z agawy

  • migdały

  • nerkowce

  • gorzka czekolada

  • 1 banan


Przygotowanie:

  1. W szklance mleka dokładnie wymieszaj mąki, resztę mleka zagotuj.

  2. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę ze szklanki, gotuj jeszcze przez 2 minuty cały czas energicznie mieszając.

  3. Wiśnie podgrzej na patelni z dodatkiem syropu z agawy, do momentu aż puszczą sok i staną się miękkie.

  4. Gotowy budyń podaj z wiśniami, plastrami banana, orzechami oraz pokruszoną czekoladą.


Kalorie:

Całość (2 duże porcje) - ok. 1100kcal

1 porcja - ok. 550kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

6 marca 2019

TRUSKAWKOWO - BANANOWY KOKTAJL Z WODĄ KOKOSOWĄ

Bo koktajle to najlepsze śniadanie, deser i przekąska! Kolorowe, pyszne i pełne witamin!



Składniki:

  • 1 garść truskawek

  • 1 banan

  • 150ml wody kokosowej

  • 150ml mleka sojowego

  • 1/2 łyżeczki lnu

  • ulubione dodatki do podania


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj.

  2. Koktajl przelej i udekoruj ulubionymi owocami oraz orzechami.


Kalorie:

Całość (1 koktajl) - ok. 235kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

3 marca 2019

FALAFELE W ZESTAWIE OBIADOWYM

Tradycyjny niedzielny obiad w wersji wegańskiej - niemożliwe? Możliwe! :)

A oto przepis!



Składniki:

  • 250g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)

  • 2 łyżki tahini

  • przyprawa garam masala

  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego

  • 200g ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1 awokado

  • 2 marchewki

  • 1 jabłko

  • sok z połowy cytryny

  • przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zblenduj wraz z przyprawą, tahini oraz bulionem.

  2. Z masy uformuj kotleciki, a następnie upiecz je w piekarniku.

  3. Gotowe falafele podaj z ugotowaną kaszą jaglaną, plastrami awokado oraz surówką ze zmiksowanych marchewek, jabłka z przyprawami oraz sokiem z cytryny.

  4. Całość posyp szczypiorkiem.


Kalorie:

Całość (4 porcje) - ok. 1530kcal

1 porcja - ok. 383kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

2 marca 2019

WEGAŃSKIE SUSHI

Niektórzy twierdzą, że wegańskie sushi to nie sushi. Dla mnie smakuje bardzo podobnie, a nawet lepiej! Więc czemu by nie spróbować? :)



Składniki:

  • 8 liści nori

  • 500g ryżu do sushi

  • 1 łyżka octu ryżowego

  • papryka żółta

  • papryka czerwona

  • świeży ogórek

  • 1 marchewka

  • 1 kostka tofu wędzonego

  • sezam

  • orzeszki piniowe

  • wasabi

  • imbir marynowany

  • szpinak - do podania




Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem octu ryżowego.

  2. Papryki, marchew, tofu oraz ogórka pokrój w cienkie paski.

  3. Na każdy liść nori nałóż ryż (mniej więcej do połowy liścia), a następnie posyp sezamem i ułóż warzywa oraz tofu - zwiń (delikatnie zwilż wodą koniec liścia nori, aby rolka się skleiła i była zwarta).

  4. Gotowe rolki pokrój na mniejsze kawałki.

  5. Całość podaj na liściach szpinaku, z wasabi, imbirem, sezamem i orzeszkami piniowymi.


Kalorie:

Całość (48 kawałków) - ok. 2500kcal

1 kawałek - ok. 52kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

24 lutego 2019

MAKARON Z FASOLI ADZUKI Z JACKFRUITEM

Niebanalny makaron z niebanalnym sosem z jackfruita!



Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu z fasoli adzuki

  • 250 g passaty pomidorowej

  • 1 opakowanie sosu spaghetti z jackruita

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

  • natka pietruszki

  • pestki dyni


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę, następnie wrzuć zawartość torebek do przygotowania sosu.

  3. Całość podsmaż przez kilka minut, następnie dodać passatę i całość zagotuj.

  4. Ugotowany makaron podaj z sosem, pestkami dyni i natką pietruszki.


Kalorie:

Całość (4 porcje) - ok. 1300kcal

1 porcja - ok. 325kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

23 lutego 2019

PLACUSZKI Z MĄKĄ SORGO

Idealne na śniadanie lub deser!



Składniki:

  • 3 jajka

  • pół szklanki mleka sojowego

  • 1/2 szklanki mąki z sorgo

  • szczypta soli

  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

  • sos: pół banana, 1 łyżka kakao, 1/4 szklanki mleka ryżowego

  • 2 łyżki granoli domowej

  • 1 pomarańcza

  • trochę winogron


Przygotowanie:

  1. Jajka zblenduj z mlekiem, solą oraz mąką - na rozgrzanym oleju usmaż placuszki z obu stron.

  2. Wszystkie składniki na sos zblenduj, polej nim usmażone placuszki.

  3. Całość posyp domową granolą i ulubionymi owocami.


Kalorie:

Całość (3 porcje) - ok. 885kcal

1 porcja - ok. 295kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

22 lutego 2019

WEGETARIAŃSKI BEZGLUTENOWY ŻUREK

Mimo, że aura za oknem nas nie rozpieszcza wszyscy już wyczekujemy wiosny a wraz z nią Świąt Wielkanocnych!

Dlatego podrzucam Wam przepis na bezglutenowy wegetariański żurek :)



Składniki:

  • 2 butelki koncentratu żurku

  • 240g białej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)

  • 12 małych ziemniaków

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka oleju ryżowego

  • natka pietruszki

  • 6 jajek

  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek


Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej olej, a następnie podsmaż na nim lekko rozgnieciony czosnek.

  2. Następnie dodaj koncentrat żurku, wymaganą ilość wody, całość przypraw i zagotuj.

  3. Gotowy żurek podawaj z ziemniakami, fasolą, ugotowanym jajkiem oraz natką pietruszki.


Kalorie:

Całość (6 porcji) - ok. 1750kcal

1 porcja - ok. 292kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.