27 grudnia 2017

BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KRUCHYMI CIASTECZKAMI

A po świętach czas na deser! ;)



Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bio

  • 500ml mleka jaglanego

  • 1 łyżka cukru kokosowego

  • do podania: migdały, ciasteczka kruche


Przygotowanie:

  1. Budyń zcukrem rozmieszaj w połowie mleka, drugą część zagotuj, dolej mieszanke z budyniem i gotuj chwilę energicznie mieszając.

  2. Gotowy budyń podaj z dodatkami.


Kalorie:

Całość (1 porcja) – ok. 537kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

21 grudnia 2017

KOPYTKA BURACZKOWE

A może zamiast uszek na święta kopytka buraczkowe? :)



Składniki:

Kopytka

  • 2 buraki

  • 1kg ziemniaków

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej

  • szczypta soli


Dodatki

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • cebula

  • 500g pieczarek

  • sól, pieprz

  • kiełki brokułu

  • czarnuszka




Przygotowanie:

  1. Buraki upiecz w piekarniku (45min/180 stopni).

  2. Następnie obierz je ze skórki i zblenduj na mus.

  3. Ziemniaki obierz i ugotuj, a po ostudzeniu rozgnieć wraz z musem buraczkowym.

  4. Do całości dodaj szczyptę soli oraz mąkę – porządnie wymieszaj.

  5. Z powstałej masy formuj rulony, które następnie pokrój na kawałki w formie kopytek.

  6. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.

  7. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę oraz pieczarki wraz z przyprawami.

  8. Gotowe kopytka wymieszaj z pieczarkami.

  9. Całość podaj z kiełkami, posypane czarnuszką.


Kalorie:

Całość (8 porcji) – ok. 1715kcal

1 porcja – ok. 214kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

20 grudnia 2017

ZIMOWE PRALINY

Szybki, prosty i dodający energii deser na zimowe popołudnia ;)



Składniki:

  • 150g nerkowców

  • kilka suszonych moreli

  • 3 łyżki soku z pomarańczy, imbiru i kurkumy

  • szczypta cynamonu


Przygotowanie:

  1. Orzechy zmiel, a morele namocz.

  2. Namoczone morele odcedź i zblenduj z dodatkiem cynamonu oraz soku.

  3. Mus morelony wymieszaj dokładnie z nerkowcami i z masy utwórz kuleczki.


Kalorie:

Całość (15 pralin) – ok. 985kcal

1 pralina – ok. 66kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

18 grudnia 2017

ŚWIĄTECZNE NALEŚNIKI Z MIESZANKĄ WIGILIJNĄ I SOSEM MAKOWYM

A na deser naleśniki ze świątecznym twistem!



Składniki:

Naleśniki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • szczypta soli

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • 5 łyżek mąki orkiszowej


Farsz

  • 100g kaszy jaglanej

  • 1 łyżka syropu z agawy

  • szczypta cynamonu

  • 150g mieszanki wigilijnej


Sos

  • 2 łyżeczki maku

  • 2 łyżeczki masła orzechowego

  • sok z 1 cytryny

  • 3 łyżki soku pomarańczowego


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki zblenduj, naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.

  2. Kaszę opłucz i ugotuj, mieszankę wigilijną posiekaj i podsmaż z agawą na patelni, po czym wymieszaj z cynamonem i ugotowaną kaszą.

  3. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj.

  4. Na gotowe naleśniki nałóż farsz, złóż i przekrój na pół.

  5. Całość polej sosem.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1605kcal

1 porcja – ok. 401kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

16 grudnia 2017

KRUCHE CIASTECZKA Z MORELAMI

Pyszne, niskokaloryczne ciasteczka!

A do tego chrupią! ;)



Składniki:

  • 6 łyżek mąki jaglanej

  • 6 łyżek mąki kukurydzianej

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 5 suszonych moreli

  • 3 łyżki soku z pomarańczy, imbiru i kurkumy

  • przyprawy: cynamon, kardamon


Przygotowanie:

  1. Morele namocz, a następnie zblenduj z przyprawami i sokiem.

  2. Następnie dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wyrób ciasto.

  3. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3mm i wycinaj dowolne kształty.

  4. Ciasteczka piecz około 15 minut w 180 stopniach.




Kalorie:

Całość (40 ciasteczek) – ok. 720kcal

1 ciasteczko – ok. 18kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

15 grudnia 2017

PLACEK ZE ŚNIEŻNĄ PIERZYNKĄ I ŻURAWINĄ

Pozostajemy w zimowych, świątecznych klimatach!

Dzisiaj po raz kolejny na słodko! ;)



Składniki:

Ciasto

  • 2 jajka

  • ½ szklanki mleka

  • pół szklanki mąki kukurydzianej

  • pół szklanki mąki gryczanej

  • 2 łyżki syropu z agawy


Dodatki

  • 100g kaszy jaglanej

  • 1,5 szklanki mleka ryżowo – kokosowego

  • 1 łyżka syropu z agawy

  • świeża żurawina

  • płatki kokosowe


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zblenduj, po czym przelej do formy i piecz około 25 minut w 175 stopniach.

  2. Kasze jaglaną opłucz ugotuj w mleku roślinnym, następnie zblenduj na gładka masę z dodatkiem syropu z agawy.

  3. Na każdy kawałek ciasta nałóż masę jaglaną, żurawinę i płatki kokosowe.


Kalorie:

Całość (20 kawałków) – ok. 1420kcal

1 kawałek – ok. 71kcal

14 grudnia 2017

BARSZCZ CZERWONY Z MIESZANKĄ WIGILIJNĄ

Ekspresowy, awaryjny! W chwilę!

Smakuje rewelacyjnie i nietuzinkowo, z lekką słodyczą suszonych owoców :)



Składniki:

  • 1l soku z kiszonych buraków

  • 1 szklanka wody

  • 1 opakowanie mieszanki wigilijnej

  • 4 buraki

  • przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, jałowiec, goździki


Przygotowanie:

  1. Do soku dodaj mieszankę wigilijną, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz przyprawy.

  2. Całość gotuj około 40 minut.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 906kcal

1 porcja – ok. 227kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.