16 grudnia 2017

KRUCHE CIASTECZKA Z MORELAMI

Pyszne, niskokaloryczne ciasteczka!

A do tego chrupią! ;)



Składniki:

  • 6 łyżek mąki jaglanej

  • 6 łyżek mąki kukurydzianej

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 5 suszonych moreli

  • 3 łyżki soku z pomarańczy, imbiru i kurkumy

  • przyprawy: cynamon, kardamon


Przygotowanie:

  1. Morele namocz, a następnie zblenduj z przyprawami i sokiem.

  2. Następnie dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wyrób ciasto.

  3. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3mm i wycinaj dowolne kształty.

  4. Ciasteczka piecz około 15 minut w 180 stopniach.




Kalorie:

Całość (40 ciasteczek) – ok. 720kcal

1 ciasteczko – ok. 18kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

15 grudnia 2017

PLACEK ZE ŚNIEŻNĄ PIERZYNKĄ I ŻURAWINĄ

Pozostajemy w zimowych, świątecznych klimatach!

Dzisiaj po raz kolejny na słodko! ;)



Składniki:

Ciasto

  • 2 jajka

  • ½ szklanki mleka

  • pół szklanki mąki kukurydzianej

  • pół szklanki mąki gryczanej

  • 2 łyżki syropu z agawy


Dodatki

  • 100g kaszy jaglanej

  • 1,5 szklanki mleka ryżowo – kokosowego

  • 1 łyżka syropu z agawy

  • świeża żurawina

  • płatki kokosowe


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zblenduj, po czym przelej do formy i piecz około 25 minut w 175 stopniach.

  2. Kasze jaglaną opłucz ugotuj w mleku roślinnym, następnie zblenduj na gładka masę z dodatkiem syropu z agawy.

  3. Na każdy kawałek ciasta nałóż masę jaglaną, żurawinę i płatki kokosowe.


Kalorie:

Całość (20 kawałków) – ok. 1420kcal

1 kawałek – ok. 71kcal

14 grudnia 2017

BARSZCZ CZERWONY Z MIESZANKĄ WIGILIJNĄ

Ekspresowy, awaryjny! W chwilę!

Smakuje rewelacyjnie i nietuzinkowo, z lekką słodyczą suszonych owoców :)



Składniki:

  • 1l soku z kiszonych buraków

  • 1 szklanka wody

  • 1 opakowanie mieszanki wigilijnej

  • 4 buraki

  • przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, jałowiec, goździki


Przygotowanie:

  1. Do soku dodaj mieszankę wigilijną, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz przyprawy.

  2. Całość gotuj około 40 minut.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 906kcal

1 porcja – ok. 227kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

13 grudnia 2017

TRUSKAWKI ZAPIEKANE POD DELIKATNĄ KRUSZONKĄ

Delikatny, a zarazem słodki i kuszący deser!

Truskawki pod kruszonką - to musi smakować dobrze!



Składniki:

  • 2 garści truskawki

  • 1 łyżka płatków owsianych

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej

  • do podania: płarki kokosowe




Przygotowanie:

  1. Truskawki wymieszaj z płatkami owsianymi i włóż na naczynia.

  2. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z masłem orzechowym – powstałe ciasto wyłóż na wierzch w formie kruszonki.

  3. Całość zapiecz – około 25 minut w 175 stopniach.

  4. Gotowy deser posyp płatkami kokosowymi.


Kalorie:

Całość (1 duża porcja) – ok. 400kcal

11 grudnia 2017

ŚWIĄTECZNY RYŻ Z BAKALIAMI I JABŁKIEM

Coś prostego i szybkiego, bo w ferworze świątecznych przygotowań czasem brakuje nam tchu ;)



Składniki:

  • 200g ryżu czerwonego

  • 2 łyżki maku

  • 150g mieszanki studenckiej

  • 4 jabłka

  • 3 łyżki cukru kokosowego

  • szczypta cynamonu

  • pół cytryny


Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj i odcedź.

  2. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem cynamonu i cukru kokosowego.

  3. Gdy jabłka zmięknął na patelnię dodaj ugotowany ryż, mak oraz mieszankę studencką – całość wymieszaj.

  4. Ryż podawaj skropiony sokiem z cytryny.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1950kcal

1 porcja – ok. 488kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

10 grudnia 2017

KUKURYDZIANY PLACEK Z ŻURAWINĄ

Nie zwalniamy i pichcimy kolejne smakołyki w świątecznym wydaniu!

Dzisiaj prosty, aczkolwiek zaskakująco pyszny placek kukurydziany z żurawiną!



Składniki:

  • pół szklanki mąki kukurydzianej

  • 1/3 szklanki mąki orkiszowej

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki mleka

  • 3 łyżki syropu z agawy

  • świeża żurawina


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz żurawiny zblenduj ze sobą.

  2. Masę wylej do formy, następnie nałóż żurawinę.

  3. Ciasto piecz około 25 minut w 175 stopniach.


Kalorie:

Całość (12 kawałków) – ok.  790kcal

1 kawałek – ok. 66kcal

 

6 grudnia 2017

MAKARON Z NUTĄ AZJATYCKĄ

Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony!

Zarówno te proste, jak i z większą ilością składników! A jakby dodać tak jeszcze nutę azjatycką? Wychodzi petarda! :)



Składniki:

  • 200g makaronu kukurydzianego spaghetti

  • 2 łyżki oleju ryżowego

  • 1 czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 pomidory

  • 1 kotka tofu wędzonego

  • 2 duże śliwki japońskie

  • 2 łyżeczki pasty miso

  • pół dyni hokkaido

  • 1 awokado

  • granat

  • pestki dyni


Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulkę czosnek i pomidory.

  2. Następnie dodaj pokrojone w kostkę tofu i ponownie podsmaż.

  3. W momencie, gdy wszystkie składniki będę już odpowiednio zarumienione dodaj pół szklanki wody oraz miso i dokładnie wymieszaj.

  4. Dynię pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku (180 stopni/20 minut).

  5. Zredukowany sos wymieszaj z dynią i ugotowanym makaronem.

  6. Całość posyp pestkani dyni, ziarnami granatu, udekoruj awokado.


Kalorie:

Całość (3 porcje) – ok. 1840kcal

1 porcja – ok. 613kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.