20 sierpnia 2017

VEGAN BOWL Z SOSEM KONOPNYM

Taki zdrowy i kolorowy misz masz!
Nadchodzi z pomocą, kiedy nie wiem na co masz ochotę lub nie potrafisz się zdecydować ;)
Ale również wtedy, gdy postanawiasz zrobić porządki w lodówce :)


Składniki:
Bowl
  • pół dyni
  • 5 ziemniaków
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • garść uprażonej ciecierzycy
  • 1 brokuł
  •  200g ryżu brązowego
  • 1 por
  • 1 łyżka oliwy
  • kiełki lucerny
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, curry
Sos
  • 4 łyżki nasion konopi
  • chlust mleka sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
  1. Dynię pokrój na kawałki, ziemniaki umyj i również pokrój, oba warzywa oprósz przyprawami i upiecz w piekarniku (20 minut/ 200 stopni).
  2. Ryż ugotuj i odcedź.
  3. Brokuła lekko obgotuj i pokrój na drobne różyczki, a kapustę pekińską posiekaj.
  4. Na patelnie rozgrzej oliwę i podsmaż posiekanego w półksiężyce pora z dodatkiem soli.
  5. Tak przygotowane składniki przełóż do miseczek.
  6. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą zblenduj, po czym polej nim gotowe miseczki.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje) - ok. 1860kcal
1 porcja - ok. 465kcal

17 sierpnia 2017

KOKTAJL POGROMCA CUKRU

Niedawno miałam okazję przetestować nowy dla mnie produkt - gurmar!
Gurmar to roślina potocznie zwana pogromcom cukru!!!

Stosuje się ją w terapii cukrzycy. Spośród wielu jej właściwości najważniejsze to: regulacja poziomu cukru we krwi, stymulacja produkcji insuliny, czy zmniejszanie łaknienia.

Sięgać po nią mogą w rozsądnych ilościach wszyscy! Zachęcam Was do tego :)
Dzisiaj moja propozycja koktajlowa z użyciem właśnie rośliny gurmar.


Składniki:
  • 1 banan
  • 2 brzoskwinie
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • kilka kropel aromatu różanego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka gurmar
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj i gotowe! 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 koktajl) - ok. 520kcal

16 sierpnia 2017

KOKOSOWA TARTA LETNIE SKARBY

Nie można przejść obojętnie koło straganów, na których aż roi się od kolorów i smaków!
Ja nie mogłam się powstrzymać i kupiłam ich sporo! A po przyjściu do domu od razu zabrałam się za pieczenie! ;)


Składniki:
Spód
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 7 łyżek mąki kokosowej
Krem
  • kotka tofu naturalnego
  • chlust mleka roślinnego
  • 3 łyżki ksylitolu
Dodatki
  • garść czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki ziaren granatu
  • jeżyny
Przygotowanie:
  1. Mąkę kokosową wymieszaj dokładnie z masłem orzechowym, powstałym ciastem wyłóż spód formując również brzegi.
  2. Spód ciasta piecz przez około 15/20 minut w 180 stopniach.
  3. Składniki na krem dokładnie zblenduj na gładką masę i wyłóż do wcześniej upieczonego spodu.
  4. Gotowe ciasto udekoruj owocami. 

Kalorie:
Całość (6 kawałków) - ok. 1210kcal
1 kawałek - ok. 202kcal

14 sierpnia 2017

KOKTAJL Z ALOESEM

Koktajle to sposób na pyszne, a zarazem szybkie śniadanie, czy podwieczorek!
Dostarczają wielu składników odżywczych i witamin!

A przede wszystkim są bardzo smaczne!


Składniki:
  • 6 łyżek soku z aloesu
  • 2 banany
  • 1 brzoskwinia
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżeczka białka konopnego
  • pół szklanki mleka ryżowego z wanilią
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na koktajl zblenduj ze sobą.
  2. Przed podaniem koktajl schłodź. 

Kalorie:
Całość (1 koktajl) - ok. 335kcal

13 sierpnia 2017

WEGAŃSKIE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI Z CIECIORKI

Niedzielny obiad tradycyjnie? A gdzie tam! U mnie na wegańsko! Ale pysznie i sycąco! ;)


Składniki:
  • 500g makaronu kukurydzianego spaghetti
  • 700g passaty pomidorowej
  • 240g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
  • 4 łyżki nasion konopi
  • 2 świeże kukurydze 
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka i ostra, curry, kolendra
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Ciecierzycę rozgnieć widelcem i wymieszaj z wcześniej ugotowaną kukurydzą.
  3. Do obu składników dodaj nasiona konopi, sól, curry, kolendrę oraz mąkę sojową wymieszaną z 4 łyżkami ciepłej wody.
  4. Całość porządnie wymieszaj i uformuj z masy małe klopsiki, które następnie upiecz w piekarniku (190 stopni/ 20 minut).
  5. Passatę podgrzej z dodatkiem papryki słodkiej, ostrej oraz soli, następnie wymieszaj ją z makaronem.
  6. Makaron wymieszaj z sosem i podaj z klopsikami. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 2915kcal
1 porcja- ok. 583kcal

12 sierpnia 2017

OWSIANKA Z MANGO I GRANATEM

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia!
To zdanie słyszymy już od małego... od rodziców, Pań w przedszkolu, szkole... więc jak z tym dyskutować?
Nie ma co! Trzeba zakasać rękawy, wstać kilka minut szybciej i przygotować sobie pyszną owsiankę, która doda energii na cały dzień! :)


Składniki:
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 mango
  • pół granatu
  • 6 daktyli
  • 2 łyżeczki masła z nerkowców
Przygotowanie:
  1. Płatki zalej mlekiem i ugotuj, a następnie po przestygnięciu dodaj miód i wymieszaj.
  2. Gotową owsiankę przełóż do do miseczki i udekoruj pokrojonym mango, ziarnami granatu, kawałkami daktyli oraz masłem z nerkowców.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 owsianki) - ok. 1025kcal
1 owsianka - ok. 513kcal

11 sierpnia 2017

RÓŻANO - KOKOSOWE CIASTO Z KREMEM ORZECHOWYM I OWOCAMI

Dzisiaj przyszła pora na deser... i to nie byle jaki, bo z letnimi owocami i kremem orzechowym!
Ciasto jest tak dobre, że zdecydowanie zbyt małe :)
Polecam zrobić z dwukrotnej porcji składników, bo szybko się kończy!


Składniki:
Ciasto
  • 5 jajek
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • kilka kropel aromatu różanego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • szczypta soli
Krem 
  • 2 banany
  • 100ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
Dodatki
  • porzeczki
  • borówki
  • jeżyny
  • morele
Przygotowanie:
  1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij ze szczyptą soli.
  2. Dodaj żółtka, cukier kokosowy, aromat różany - całość delikatnie ubij.
  3. Na koniec do powstałej mieszanki delikatniej wmieszaj mąkę kokosową, po czym masę wyłóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Ciasto piecz około 30/40 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Wszystkie składniki na krem zblenduj ze sobą.
  6. Gotowy krem wyłóż na wcześniej upieczone ciasto, a całość udekoruj owocami. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 1350kcal
1 kawałek - ok. 225kcal