21 kwietnia 2017

CHIA BOWL Z NERKOWCAMI

Znowu owoce, znowu chia, bo wciąż trzeba odpędzać zimę pysznym jedzeniem ;)
Lekko, uroczo, kolorowo- czego chcieć więcej? ;)


Składniki:
  • 8 łyżek chia
  • 3 szklanki napoju kokosowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego jaggery
  • 1 łyżka karobu
  • dodatki: daktyle, nerkowce, masło z nerkowców, pomarańcza, kiwi, gruszka
Przygotowanie:
  1. Napój wymieszać z karobem, cukrem i chia- odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  2. Namoczone chia przełożyć do miseczki i ozdobić dodatkami. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 995kcal
1 porcja- ok. 498kcal

20 kwietnia 2017

KULKI MOCY Z CHIA I MIGDAŁAMI

Uwielbiam je, ponieważ są szybkie! Pożywne, dodają energii i można je łatwo zabrać ze sobą "na wynos"! ;)


Składniki:
  • 4 garście migdałów
  • 3 garście daktyli
  • 4 łyżki chia 
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli himalajskiej
  • garść wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Migdały zmielić i wymieszać z chia, cynamonem i szczyptą soli.
  2. Daktyle sparzyć wrzątkiem, przez chwilę namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus.
  3. Mus daktylowy wymieszać z pozostałymi składnikami.
  4. Z masy uformować kulki, po czym obtoczyć je w wiórkach.
Kulki przed podaniem najlepiej schłodzić.


Kalorie:
Całość (30 kulek)- ok. 1380kcal
1 kulka- ok. 46kcal

19 kwietnia 2017

WEGAŃSKA SAŁATKA Z OCTEM BALSAMICZNYM

Sałatka pełna witamin i kolorów!
Bez nabiału, czy jajek!

Lekka! Do obiadu! Czy solo, jako przekąska ;)


Składniki:
  • 240g fasoli czerwonej (ugotowanej lub konserwowej)
  • 2 pomidory
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 zielona papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 długiego świeżego ogórka
  • 3 łyżki kaparów
  • natka pietruszki
  • 3 garście roszponki
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • przyprawy: suszone zioła do sałatek
  • ocet balsamiczny (w spay'u)
Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa pokroić i wymieszać ze sobą, dodać suszone zioła i nasiona słonecznika.
  2. Gotową sałatkę nałożyć do miseczek i spryskać octem balsamicznym. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 116kcal

18 kwietnia 2017

SMOOTHIE BOWL Z SEZAMKAMI

Pozostając w temacie smoothie, które ubóstwiam prezentuję kolejny bardzo prosty przepis ;)
Tym razem z wykorzystaniem domowych sezamków :)


Składniki:
Smoothie
  • 3 kiwi
  • pół melona
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
Dodatki 
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie owoce na smoothie dokładnie ze sobą zblendować i przełożyć do miseczki.
  2. Gotowe smoothie podać z dodatkami.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 990kcal
1 porcja- ok. 495kcal

17 kwietnia 2017

SMOOTHIE BOWL Z MELONEM I AWOKADO

Za oknem niestety niezbyt przyjemny widok... przeplatające się opady deszczu ze śniegiem i ogromne ciemnoszare chmury... aby rozpędzić zły nastrój serwuję smoothie bowl, które uwalnia dobrą energię, a jego smak powoduje uśmiech na twarzy ;)


Składniki:
Smoothie
  • 3/4 awokado
  • pół melona
  • 1 łyżka kakao
Dodatki
Przygotowanie:
  1. Awokado oraz melona zblendować z kakao.
  2. Gotowe smoothie (można uprzednio schłodzić) podawać z dodatkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 duża porcja)- ok. 520kcal

16 kwietnia 2017

BATATOWE TOSTY Z MASŁEM ORZECHOWYM I CHIA

Czemu by nie pokroić batatów na plastry, ugrillować i zjeść jako słodkie tosty?
Nie widzę żadnych "przeciw", zatem do dzieła!

Kilka ruchów nożem, kilka chwil cierpliwości i wspaniały deser gotowy!


Składniki:
  • 1 duży batat
  • 1 banan
  • 2 łyżki masła z nerkowców
  • kilka daktyli
  • 1 łyżeczka chia
Przygotowanie:
  1. Batata obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na 6 plastrów, a następnie ugrillować w piekarniku (190 stopni/15 minut).
  2. Każdy plaster batata posmarować masłem z nerkowców, poukładać plastry banana, daktyli oraz posypać chia.

Kalorie:
Całość (6 tostów)- ok. 490kcal
1 tost- ok. 82kcal

13 kwietnia 2017

WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA PIZZA

Zdrowa pizza? Można? Można! ;)
Od lat nie jadłam żółtego sera i szczerze mówiąc kompletnie mi go nie brakuje.
A pizza bez sera to też pizza! ;) Bez sera, za to z sosem i warzywami- pycha!


Składniki:
Ciasto
  • 2 szklanki mąki z sorgo
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 9g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
Dodatki
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • burak
  • zielona papryka
  • kilka suszonych pomidorów (w oliwie)
  • pół cebuli
  • przyprawy: oregano, sól
  • do podania: kiełki brokułu
Przygotowanie: 
  1. Mąki wymieszać z solą, drożdżami oraz oliwą.
  2. Do mąk powoli dolewać wodę i wyrabiać ciasto, po wyrobieniu ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Następnie ciasto ponownie wyrobić i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na ciasto wyłożyć passatę pomidorową, którą rozsmarować na całej powierzchni, posypać oregano, szczyptą soli, po czym poukładać kawałki warzyw.
  5. Pizze piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni- gotową pizzę posypać kiełkami.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 małych pizz)- ok. 1680kcal
1 pizza- ok. 336kcal