18 października 2016

JAGIELNIK Z MUSEM JABŁKOWYM

Ciasto bez pieczenia- to lubię!
Wystarczy ugotować kaszę, wymieszać z dodatkami, odstawić do lodówki, a po kilku godzinach cieszyć się pysznym i lekkim deserem! ;)


Składniki:
  • 300g kaszy jaglanej
  • 1 litr mleka owsianego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 40g cukru cynamonowego
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki syropu imbirowego
  • 1 granat
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dodać cukier cynamonowy i ugotować (do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko).
  2. Ugotowaną kaszę wymieszać z olejem kokosowym i mąką kokosową, po czym przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą.
  3. Po wystudzeniu formę wstawić do lodówki na kilka godzin.
  4. Jabłka zblendować z syropem imbirowym i gdy ciasto będzie wystudzone i stężeje wyciągnąć je z lodówki, a następnie nałożyć mus i posypać pestkami granatu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2300kcal
1 kawałek- ok. 164kcal

17 października 2016

KREM PAPRYKOWO- DYNIOWY Z AMARANTUSEM

Ostatnio mam smaka na paprykę!
Kiedyś jej po prostu nie trawiłam, ale podobno z wiekiem smaki się zmieniają i tak jest ze mną ;)
Papryka króluje, póki co pod postacią kremów... A tym razem w towarzystwie z moją ukochaną dynią!


Składniki:
  • 6 łyżek amarantusa (Green Essence)*
  • 3 czerwone papryki
  • pół dyni hokkaido
  • 150g passaty pomidorowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżeczka syropu imbirowego
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, kardamon, kurkuma, tymianek
  • garść kiełków groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
  1. Z papryk wyciągnąć gniazda nasienne i upiec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w postaci folii aluminiowej (180 stopni/50 minut), dynię pokroić na kawałki i również upiec (180 stopni/20 minut).
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę oraz czosnek- podsmażyć z dodatkiem syropu imbirowego.
  3. Na patelnię dorzucić upieczone, pokrojone warzywa, pastę miso i przyprawy- całość ponownie podsmażyć.
  4. Do całości dodać passatę pomidorową i po podgrzaniu dodać natkę pietruszki, po czym całość zblendować.
  5. Krem podawać z ugotowanym amarantusem oraz kiełkami groszku.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 900kcal
1 porcja- ok. 450kcal

16 października 2016

AROMATYCZNE WARZYWA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Dzisiaj moja patelnia aż wariuje od kolorów!
Pełnowartościowa i bogata w białko komosa, a do tego mnóstwo witamin! ;)


Składniki:
  • 80g trójkolorowej komosy ryżowej
  • awokado
  • 1/2 granatu
  • kalarepa
  • marchew
  • kawałek selera 
  • papryka czerwona
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • koperek świeży
  • 1/3 cytryny
  • 1 łyżka pasty miso
  • przyprawy: kurkuma, papryka słodka, bazylia, kolendra, imbir
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, a następnie dodać posiekany czosnek, cebulę i przyprawy.
  2. Na patelnię dodać pokrojoną paprykę oraz seler, po kilkunastu minutach dodać również pokrojoną marchew oraz kalarepę .
  3. Do całości dodać pastę miso i wszystko dokładnie wymieszać. 
  4. Pod koniec smażenia wrzucić ugotowaną komosę, pokrojone awokado z posiekanym koperkiem- całość wymieszać.
  5. Gotowanie danie podać skropione sokiem z cytryny oraz granatem. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 765kcal
1 porcja- ok. 383kcal

15 października 2016

DYNIOWY OMLET Z CIECIERZYCY

Już dawno nie było nic dyniowego, więc szybko nadrabiam i delektuję się delikatnym, dyniowym omletem!
Mus z pieczonej dyni, wyrazista mąka z ciecierzycy i kiełki, jako "wisienka na torcie" ;)

Lekko, pysznie- na śniadanie, obiad i kolację!


Składniki:
  • 1/4 małej dyni hokkaido
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/3szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka oleju arganowego
  • szczypta soli kala namak (Green Essence)*
  • kiełki groszku
Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (190stopni/15minut).
  2. Upieczoną dynię zblendować z jajkami, mlekiem, mąką z ciecierzycy i solą.
  3. Olej arganowy rozgrzać na patelni i wylać całą masę- smażyć z obu stron pod przykryciem.
  4. Podawać z kiełkami groszku- pycha! ;)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (1 DUŻY omlet)- ok. 450kcal

14 października 2016

KASZA JAGLANA, WARZYWA I ALGI

I kolejny raz kasza jaglana na wegańsko!
Trochę kaszy, trochę warzyw i charakterystyczne algi- obiad gotowy ;)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • brokuł
  • 500g pieczarek
  • mała garść alg morskich arame 
  • 200g szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: kurkuma, tymianek, sól himalajska, curry, papryka słodka, gałka muszkatołowa, imbir
Przygotowanie:
  1. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, po czym dodać pokrojone pieczarki i przez chwilę wszystko razem podsmażyć.
  2. Następnie dodać rozdrobniony brokuł, dolać pół szklanki wody oraz przyprawy i dusić do momentu, aż woda wyparuje.
  3. Pod koniec dodać wcześniej namoczone i ugotowane algi, szpinak oraz ugotowaną kaszę jaglaną.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1150kcal
1 porcja- ok. 383kcal

13 października 2016

AROMATYCZNY MUS JABŁKOWY

Jesień w pełni, ja szaleję z polskimi jabłkami!
Tanie, łatwo dostępne, pyszne i do tego bardzo wartościowe- grzech nie korzystać ;)

Aby wyciągnąć z nich wszystko, co się da i poczuć ich wspaniały smak przygotowałam mus z ciekawymi dodatkami!


Składniki:
  • 2kg jabłek (słodkich, miękkich)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • trochę goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • szczypta kurkumy
  • garść migdałów (Green Essence)*
  • granat
Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w dość drobną kostkę, a następnie wrzucić do garnka ze wszystkimi przyprawami i zalać litrem wody.
  2.  Całość gotować do momentu, aż jabłka się rozpadną (pod koniec można wszystko zblendować).
  3. Mus przełożyć do słoiczków, posypać prażonymi migdałami i granatem.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1295kcal
1 porcja- ok. 324kcal

12 października 2016

PUDDING JAGLANY Z WODĄ KLONOWĄ

Woda klonowa to świeżutki hit w kategorii zdrowa żywność ;)
Woda klonowa pochodzi z drzew klonu. Jest bogata w wiele witamin i mikroelementów.
Podobnie jak woda kokosowa również idealnie nawilża oraz nawadnia organizm. Pomaga również przy jego regeneracji, np. po wysiłku fizycznym. W jej składzie można znaleźć około 50 składników odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczna i nie zawiera cukrów (oprócz tych naturalnie występujących)!

Zastanawiałam się czy wykorzystać ją do przygotowania koktajlu owocowo- warzywnego i pewnie świetnie by się sprawdziła! Ale... postanowiłam, że poeksperymentuję i wykorzystam ją do przygotowania puddingu, co ciekawe w puddingu był wyczuwalny jej smak! ;)


Składniki:
  • 330ml wody klonowej 
  • 180g kaszy jaglanej
  • świeży ananas
  • 2 łyżki karobu
  • banan
  • awokado
  • szczypta kardamonu
  • szczypta stewi
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować, po czym zblendować z wodą klonową, cynamonem, kardamonem, karobem, awokado i bananem.
  2. Gotowy pudding przełożyć do słoiczków naprzemiennie z pokrojonymi kawałkami ananasa.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1460kcal
1 porcja- ok. 487kcal