7 lutego 2020

Tortilla orkiszowa z kurczakiem i warzywami



Składniki:

  • tortille orkiszowe - 4 szt.
  • oliwa - 2 łyżki
  • filet z kurczaka - 400 g
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • jarmuż - 200 g
  • fasola czerwona konserwowa lub ugotowana - 240 g
  • pomidorki koktajlowe - 1 garść
  • papryka czerwona świeża - 2 szt.
  • kiełki słonecznika - 1 garść
  • ketchup - 4 łyżeczki
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, następnie podsmaż na niej pokrojonego w kostkę kurczaka, pod koniec dodaj przyprawy oraz pokrojoną paprykę i jeszcze chwilę podsmaż.
  2. Na patelnię dodaj posiekany jarmuż, dodaj odrobinę wody i całość duś kilka minut.
  3. Na koniec dodaj przekrojone w pół pomidorki oraz fasolę.
  4. Łyżkę oliwy wymieszaj z octem, miodem oraz solą - tak powstałym vinegretem polej lekko przestudzony farsz z patelni.
  5. Każdy placek tortilli podgrzej na patelni, następnie nałóż posmaruj w środku ketchupem, nałóż farsz i złóż. Na wierzchu posyp kiełkami.


Kalorie:
Całość (4 tortille) - ok. 1645 kcal
1 tortilla - ok. 411 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

1 komentarz: