13 lutego 2020

Łosoś, dziki ryż i pieczona marchewka



Składniki:

  • dziki ryż - 150 g
  • łosoś świeży filet - 2 kawałki
  • pomarańcza - 1 szt.
  • natka pietruszki - trochę
  • marchew - 3 szt.
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • czosnek granulowany - 1 szczypta

Przygotowanie:

  1. Marchewki obierz, pokrój w paski, a następnie wymieszaj z oliwą i solą.
  2. Łososia oprósz solą, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym i ułóż na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) wraz z marchewkami - piecz około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Dziki ryż opłucz i ugotuj.
  4. Na talerz wyłóż ugotowany ryż, kawałek łososia oraz marchewki. Całość ozdób cząstkami pomarańczy i natką pietruszki.


Kalorie:
Całość (2 porcje) - ok. 1285 kcal
1 porcja - ok. 643 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz