11 stycznia 2020

Vege naleśniki z farszem a'la meksykańskim



Składniki:

  • mąka z ciecierzycy - 150 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
  • jajo średnie - 3 szt.
  • napój migdałowy - 500 ml
  • oliwa - 1 łyżka
  • cebula - 1 szt.
  • papryka żółta - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • tofu wędzone - 180 g
  • czerwona fasola konserwowa - 250 g
  • brokuł - 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy - 100 g
  • pomidory z puszki - 350 g
  • majonez wegański - 90 g
  • pestki dyni - 1 łyżka
  • sól - 2 łyżeczki
  • papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
  • papryka mielona ostra - 1/2 łyżeczki
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany - 2 łyżeczki




Przygotowanie:

  1. Jaja zblenduj z napojem migdałowym oraz z mąkami.
  2. Z powstałej masy smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej (z obu stron).
  3. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej posiekaną cebulę oraz obie papryki pokrojone w paski.
  4. Gdy warzywa będą już podsmażone, dodaj rozdrobnionego brokuła i całość zalej połową szklanki wody, po czym dodaj przyprawy i całość wymieszaj.
  5. Pod koniec duszenia dodaj rozdrobnione tofu wędzone oraz odcedzoną fasolkę.
  6. Całość zalej sosem powstałym z wymieszania pomidorów z puszki oraz koncentratu - trzymaj na "gazie" do zagotowania.
  7. Gotowe naleśniki wypełnij farszem. Na wierzch każdego naleśnika nałóż mały kleks z majonezu, całość posyp pestkami dyni.

Kalorie:
Całość (12 naleśników) - ok. 2975 kcal
1 naleśnik - ok. 248 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz