30 października 2019

SZARLOTKA BEZ PIECZENIA


Składniki:

  • 100 g amarantusa ekspandowanego
  • 200 g daktyli suszonych
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 100 g kaszy jaglanej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • banan
  • duże jabłko
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka syropu z agawy


Przygotowanie:

  1. Daktyle sparz wrzątkiem, odcedź i zblenduj na mus.
  2. Mus daktylowy połącz z garścią rozdrobionych orzechów oraz amarantusem. Masę wyłóż na spód blaszki, formując również brzegi.
  3. Kaszę jaglaną wypłucz, ugotuj w mleku, a następnie zblenduj z bananem oraz cynamonem - wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
  4. Jabłko pokrój na plastry, a następnie podsmaż na suchej patelni teflonowej. Dodaj przyprawę i syrop z agawy, po kilku minuta plastry przełóż na wierzch ciasta.
  5. Całe ciasto posyp garścią pokruszonych orzechów włoskich.


Kalorie:
Całość (20 kawałków) - ok. 1975 kcal
1 kawałek - ok. 99kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz