5 sierpnia 2018

WEGAŃSKI RAMEN

Długo "nosiłam się" z zamiarem ugotowania ramenu. Jakoś zawsze było mi nie po drodze, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu, a najlepiej jednogarnkowe. Jednak ochota wzięła górę i oto on! Wegański ramen by foodmania :)



Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • Kawałek imbiru

  • 3 łyżki oleju ryżowego

  • 5 łyżek sosu sojowego

  • 3 łyżki słodkiej pasty miso

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • opakowanie kiełków na patelnię

  • 1 kotka tofu z wodorostami

  • 1 opakowanie makaronu noodle

  • 1 opakowanie grzybów shiitake

  • garść glonów wakame

  • świeża sałata (najlepiej kapusta pak czoi)

  • świeży ogórek




Przygotowanie:

  1. W głębokim garnku rozgrzej 1,5 łyżki oleju, a następnie podsmaż posiekane cebulę, czosnek oraz imbir.

  2. Do całości dodaj 4 łyżki sosu sojowego, pastę miso oraz ocet ryżowy – całość smaż jeszcze przez kilka minut. Do całości dodaj bulion warzywny i gotuj całość przez około 10-15 minut.

  3. Na patelni rozgrzej pozostałe 1,5 łyżki oleju i podsmaż kiełki oraz pokrojone w kostkę tofu.

  4. Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.

  5. Do miseczki nałóż makaron, zalej go bulionem i dodaj dodatki, tj. tofu z kiełkami, wcześniej namoczone i ugotowane grzyby shiitake oraz glony wakame, a także kawałek świeżej sałaty i kilka plastrów ogórka.

  6. Całość posyp szczypiorkiem oraz sezamem.


Kalorie:

Całość (5 porcji) – ok. 1890kcal

1 porcja – ok. 378kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz