6 czerwca 2018

WEGAŃSKIE BURGERY CIECIERZYCOWE

Burgerowni w każdym większym mieście można znaleźć mnóstwo... jedne lepsze, inne gorsze - ja zawsze poluje na te wegańskie! Ale co gdy ochota na burgera złapie mnie znienacka... oczywiście robię swojego! :)



Składniki:

Burger

  • 250g ciecierzycy

  • 4 łyżki lnu

  • 4 łyżk mąki z ciecerzycy

  • sól, curry, kurkuma, papryka osytra


Dodatki

  • bułki

  • sałata

  • pomidor

  • ogórek kiszony

  • hummus

  • chrzan z jabłkiem

  • musztarda

  • papryka czerwona

  • cebula czerwona

  • sos pomidorowy

  • bazylia




Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namocz, a następnie ugotuj i zblenduj z posotałymi składnikami oraz połową szklanki wody, w której się gotowała.

  2. Z masy uforuj dość duże płaskie burgery, które piecz przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

  3. Każdą bułkę przekrój posmaruj hummuem, nałóż pozostałe dodatki oraz burgera.

  4. Podawaj na ciepło lub zimno.


Kalorie:

Całość (15 burgerów) – ok. 5230kcal

1 burger – ok. 349kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz