13 sierpnia 2017

WEGAŃSKIE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI Z CIECIORKI

Niedzielny obiad tradycyjnie? A gdzie tam! U mnie na wegańsko! Ale pysznie i sycąco! ;)


Składniki:
  • 500g makaronu kukurydzianego spaghetti
  • 700g passaty pomidorowej
  • 240g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
  • 4 łyżki nasion konopi
  • 2 świeże kukurydze 
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka i ostra, curry, kolendra
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Ciecierzycę rozgnieć widelcem i wymieszaj z wcześniej ugotowaną kukurydzą.
  3. Do obu składników dodaj nasiona konopi, sól, curry, kolendrę oraz mąkę sojową wymieszaną z 4 łyżkami ciepłej wody.
  4. Całość porządnie wymieszaj i uformuj z masy małe klopsiki, które następnie upiecz w piekarniku (190 stopni/ 20 minut).
  5. Passatę podgrzej z dodatkiem papryki słodkiej, ostrej oraz soli, następnie wymieszaj ją z makaronem.
  6. Makaron wymieszaj z sosem i podaj z klopsikami. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 2915kcal
1 porcja- ok. 583kcal

3 komentarze:

  1. Wygląda to cudownie... a patrząc na składniki, musi być też pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglada to danie :) A moze dałaby Pani rade cos wymyslic z amarantusem - ziarno? Nie mam ekspandowanego tylko wlasnie ziarno. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:
      http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/10/gryczane-nalesniki-z-dynia-i-amarantusem.html

      http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/05/makaron-gryczany-z-sosem-batatowym-i.html

      :)

      Usuń