22 lipca 2017

JAGLANY PLACEK Z TARTYMI JABŁKAMI I RAW KRUSZONKĄ

Proste ciasto na zimno na gorące dni!
Idealne na podwieczorek, śniadanie - kiedy tylko zapragniesz czegoś słodkiego ;)

Oczywiście placek jest w wersji fit - pozwolić sobie na niego może każdy!
A przy użyciu bezglutenowych płatków owsianych będzie również przeznaczony dla osób z nietolerancją glutenu :)


Składniki:
Placek
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego
Dodatki
  • 2 jabłka
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 daktyle
  • 3 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłucz, następnie ugotuj w mleku ryżowym z dodatkiem cukru kokosowego.
  2. Ugotowaną kaszę wyłóż do okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą) i odstaw do stężenia i wystygnięcia.
  3. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym wymieszaj z odrobiną soku cytrynowego i przełóż na wcześniej przygotowany spód.
  4. Daktyle rozgnieć i wymieszaj z płatkami - tak powstałą kruszonką posyp placek.
 Kalorie:
Całość (1 placek/4 kawałki) - ok. 750kcal
1 kawałek - ok. 188kcal

1 komentarz: