23 maja 2017

BEZGLUTENOWY MAKARON Z AJVAREM I FASOLKĄ

Bo nie samymi ciastami żyje człowiek!
Czasem trzeba zjeść też makaron, a najlepiej z pysznym ajwavrem ;)


Składniki:
  • 250g makaronu kukurydzianego
  • 240g czerwonej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)
  • 5 czerwonych papryk
  • 1 duży bakłażan
  • 250g passaty pomidorowej
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 5 daktyli
  • przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, sól 
  • trochę czarnuszki
Przygotowanie:
  1. Papryki umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne i upiecz w piekarniku w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (około godziny w temperaturze 180 stopni).
  2. Na 40 minut przed końcem pieczenia na blaszkę dołóż bakłażana pokrojonego w kawałki oraz czosnek.
  3. Gorące papryki odstaw do wystygnięcia (nie zdejmując pokrywy, bądź foli aluminiowej), po czym obierz ze skórek.
  4. Upieczone warzywa zblenduj z namoczonymi wcześniej daktylami, po czym przełóż na patelnię.
  5. Dodaj passatę pomidorową, ocet oraz przyprawy i całość podgrzej (do momentu aż sos zgęstnieje). 
  6. Ugotowany makaron podaj z sosem, fasolką i całość posyp czarnuszką.

Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1715kcal
1 porcja- ok. 343kcal

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń