14 stycznia 2017

TRÓJSMAKOWY BUDYŃ JAGLANY

Budynie i kremy jaglane to coś, co mogłabym jeść codziennie!
Uwielbiam ten kremowy smak.... A jakby tak zrobić budyń jaglany w 3 smakach?! Niebo w gębie!
Słodka nuta wanilii, wyraziste kakao z orzechami oraz urocze truskawki! Brzmi jak przepis na pyszny deser? ;)
Dla mnie jak najbardziej! :)


Składniki:
Składniki do bazy
  • 150g kaszy jaglanej
  • 450ml mleka
  • 40g cukru waniliowego
Warstwa kakaowo- orzechowa 
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka musu migdałowego
Warstwa truskawkowa
  • garść truskawek
Warstwa waniliowa
  • pół laski wanilii
Dodatki
  • garść truskawek

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną porządnie opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem cukru.
  2. Ugotowaną kaszę podzielić na 3 części, każdą z części zblendować ze składnikami na daną warstwę.
  3. Do pojemników nałożyć kolejno każdą warstwę, całość polać ciepłym musem z zagotowanych truskawek.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 845kcal
1 porcja- ok. 423kcal

5 komentarzy:

  1. Budynie jaglane są najlepsze! Polecam wszystkim. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/14/zapiekanka-z-cielecina-pod-beszamelem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez mam zamiar robic taki deserek☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietna propozycja na deser. Podoba mi sie takie zestawienie. Kradne przepis :-).

    OdpowiedzUsuń