28 października 2016

PAPRYKI FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ I ALGAMI

Zapiekałam już przeróżne warzywa, ale jakoś nigdy nie padło na paprykę!
To szybko nadrabiam, faszeruję, zapiekam i gotowe! ;)


Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 8 łyżek kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • garść alg morskich arame
  • mały brokuł
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, papryka słodka, curry
Przygotowanie:
  1. Z papryki odciąć kapelusze i wyciąć gniazda nasienne, po czym upiec w piekarniku (180 stopni/ 25 minut).
  2. Algi namoczyć przez około 5 minut, kolejne 15 minut gotować.
  3. Kaszę jaglaną opłukać i również ugotować.
  4. Na patelni rozgrzać olej arganowy, podsmażyć posiekane cebulę i czosnek, następnie wrzucić drobno pokrojonego brokuła i również przez chwilę podsmażyć.
  5. Na koniec dodać kaszę jaglaną i algi, całość doprawić i wymieszać.
  6. Upieczone papryki nafaszerować przygotowaną kaszą z dodatkami i piec przez kolejne 5 minut (5 minut/180 stopni).
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 papryki)- ok. 930kcal
1 papryka- ok. 233kcal

1 komentarz: