14 października 2016

KASZA JAGLANA, WARZYWA I ALGI

I kolejny raz kasza jaglana na wegańsko!
Trochę kaszy, trochę warzyw i charakterystyczne algi- obiad gotowy ;)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • brokuł
  • 500g pieczarek
  • mała garść alg morskich arame 
  • 200g szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: kurkuma, tymianek, sól himalajska, curry, papryka słodka, gałka muszkatołowa, imbir
Przygotowanie:
  1. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, po czym dodać pokrojone pieczarki i przez chwilę wszystko razem podsmażyć.
  2. Następnie dodać rozdrobniony brokuł, dolać pół szklanki wody oraz przyprawy i dusić do momentu, aż woda wyparuje.
  3. Pod koniec dodać wcześniej namoczone i ugotowane algi, szpinak oraz ugotowaną kaszę jaglaną.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1150kcal
1 porcja- ok. 383kcal

1 komentarz: