Sprawdzi się również, jako smarowidło do chleba.
Zawiera mnóstwo roślinnego białka dzięki ciecierzycy oraz żelaza pochodzącego z buraków :)
Składniki:
- 150g ciecierzycy
- 3 buraki
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- czarnuszka (Green Essence)*
- świeża kolendra
- przyprawy: sól sezamowa
- Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez całą noc, a następnie wymienić wodę i ugotować (około 60 minut).
- Buraki umyć, przekroić na połówki, obsypać kolendrą i zawinąć w folię- zapiec w piekarniku (30minut/200stopni).
- Ostudzoną ciecierzycę zblendować z upieczonymi burakami, tahini, sokiem z cytryny oraz solą sezamową.
- Gotowy hummus posypać czarnuszką.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 750kcal
1 porcja- ok. 250kcal
Wszystko, co buraczane jest pyszne. ;)
OdpowiedzUsuńBuraki są zawsze dobre. Zawsze robię klasyczny hummus, czas na zmianę :)
OdpowiedzUsuń