15 lutego 2016

POLENTA Z CHIA I GALARETKĄ

Kolejna propozycja wykorzystania kaszki kukurydzianej na słodko!
Tym razem w formie ciasta na zimno z galaretką i jagodami goji!

Lekko, pysznie, słodko- czego chcieć więcej? ;)


Składniki:
  • 150g kaszy kukurydzianej
  • 5 łyżek nasion chia
  • 3 łyżeczki stevi
  • galaretka wiśniowa bio
  • garść jagód goji

Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w 4-krotnej ilości wody do kaszy.
  2. Po ugotowaniu dodać chia, wymieszać i przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), po czym odstawić do schłodzenia.
  3. Galaretkę przygotować i wyłożyć na wierzch polenty, na wierzchu osypać jagodami goji- całość odstawić do stężenia i ponownie schłodzić.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1040kcal
1 kawałek- ok. 74kcal

8 komentarzy:

  1. Jakiej galaretki używasz ? Jakaś kupna jest wegańska czy na agarze robiłaś :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj akurat gotowa, taka: http://www.bioplanet.pl/galaretka-o-smaku-wisniowym-bio-40-g---amylon,8594006661782,pk106,p6076,PL

      Usuń
    2. Dzięki :D!
      Bo czasem mi się nie chce agarowej robić to taki gotowiec byłby fajną opcją :)

      Usuń
  2. Zawsze mam problemy z gotowaniem kasz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł. Chętnie zjadłabym ciasto z galaretką. Do tego moje ulubione nasiona chia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie. Nabrałam ochoty na kaszę kukurydzianą :)

    OdpowiedzUsuń