10 stycznia 2016

HUMMUS Z KAPARAMI I PLACUSZKI KONOPNE

Pewnie każdy z Was zna to uczucie, gdy podczas oglądania filmu macie nieodpartą ochotę coś przekąsić...
I jak sobie z tym radzić, żeby nie sięgać po niezdrowe przekąski? To proste- wystarczy zrobić hummus z placuszkami!
Gwarantuję Wam, że taka przekąska nie tylko jest smaczna, ale również potrafi porządnie nasycić ;)

Moje wersje hummusu i placuszków na bazie mąki z konopi są bogate w białko roślinne, które powinno znaleźć się w diecie każdego wegetarianina.


Składniki:
Hummus
  • 200g ciecierzycy
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów
  • sól sezamowa
Placuszki
  • 4 łyżki mąki konopnej
  • 2 białka jajek
  • 1/2 szklanki wody
  • przyprawy: papryka ostra, sól himalajska
Przygotowanie: 
Hummus
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie zmienić wodę i ugotować do miękkości po czym odstawić do wystygnięcia.
  2. Gotową ciecierzycę zblendować na gładko z tahini, sokiem z cytryny, kaparami oraz solą sezamową.
  3. Gotowy hummus podawać z kaparami.
Placuszki
  1. Białka zblendować wraz z wodą, mąką oraz przyprawami.
  2. Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Hummus- ok. 815kcal
15 placuszków- ok. 190kcal

14 komentarzy:

  1. Spróbowałabym tych placuszków. Ciekawa jestem smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką przekąskę chetnie wzięłabym na seans :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze chciałam spróbować hummusu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki uwielbiam;-). No i do tego jeszcze hummus! Tylko sie zajadac. Musze zrobic placuszki,bo jestem ciekawa ich smaku:-).

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurka! Pierwszy raz spotykam się z takim cudem jak mąka z konopi- bardzo ciekawi mnie smak :)
    A hummus uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma specyficzny posmak, a konsystencją przypomina trochę jaglaną ;)

      Usuń
    2. posmak, ale jaki "? taki "zytni"? zakwasowy? nadaje sie bardziej do placuszków na pikantknie czy na slodko tez?bo placuszki mimo braku zółtka wyglądają fenomelanie!aż wierzyc sie nie chce :) mam tą mąkę i póki co sobie na nią patrze i nie wiem co z nią zrobić :)

      Usuń
    3. posmak, ale jaki "? taki "zytni"? zakwasowy? nadaje sie bardziej do placuszków na pikantknie czy na slodko tez?bo placuszki mimo braku zółtka wyglądają fenomelanie!aż wierzyc sie nie chce :) mam tą mąkę i póki co sobie na nią patrze i nie wiem co z nią zrobić :)

      Usuń
    4. z samej mąki raczej by nie wyszły, bo o prostu by się pokruszyły, nie związałyby się, ale białka załatwiły sprawę ;) wydaje mi się, że bardziej na wytrawnie pasuje

      Usuń
  6. Uwielbiam humus. Muszę sobie zrobić do niego te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Humus z kaparami może być super, dodałabym jeszcze suszone pomidorki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam humus, ale za kaparami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakoś hummus nie do końca mi podchodzi :(

    OdpowiedzUsuń