24 stycznia 2016

DAKTYLOWA JAGLANKA Z KASZTANAMI I MALINOWYM SYROPEM Z AGAWY

Zaraz po bakaliach jaglanka to moja druga słabość... mogłabym ją jeść w nieograniczonych ilościach!

Przyrządzałam ją już na wiele sposobów, ale ten był jednym z najlepszych i zdecydowanie skradł moje kubki smakowe!

Połączenie kremowej kaszy, miękkich, słodkich i lekko orzechowych kasztanów, daktyli oraz słodkiego syropu z agawy o smaku malinowym- to jest to! :)


Składniki:
  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki malinowego syropu z agawy
  • kilka kasztanów jadalnych
  • garść daktyli
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym zalać wodą i mlekiem, dodać pokrojone daktyle- całość ugotować do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować na krem.
  3. Jaglankę podać z kasztanami, daktylami i polać łyżką malinowego syropu z agawy.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 790kcal
1 porcja- ok. 395kcal


 

7 komentarzy:

  1. I znowu wykorzystanie mojej ukochanej jaglanki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach... taką jaglankę jadłbym z wielką rozkoszą. Cudowne! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystalam z Twojej propozycji na podanie jaglanki i tez taka zrobilam na sniadanie;-). Pycha:-). Dzisiaj pieke owsiane babeczki:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to następnym razem daj wcześniej znać to wpadnę na śniadanie! ;) jaglanka to moja ogromna słabość :)

      Usuń