21 sierpnia 2015

WODOROSTOWY MAKARON Z SOSEM BURACZKOWYM

Dzisiaj bardzo prosty i szybki makaron, ale nie taki zwykły, bo.... z wodorostami!
Makaron ma swój lekko specyficzny smak, a sos buraczkowy tylko go dopełnił.


Składniki:
  • 50g makaronu z wakame
  • 2 buraki
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka oleju arganowego
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól sezamowa, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Buraczki obrać i ugotować.
  3. Ugotowane buraczki zblendować do konsystencji sosu z dodatkiem oleju arganowego i przypraw, sosu sojowego oraz koperku.
  4. Ugotowany makaron podawać z sosem i uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Danie mimo, iż wegańskie jest bardzo sycące :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Całość (2 porcje)- ok. 380kcal
1 porcja- ok. 190kcal

Dzień Polskiej Żywności 2015

15 komentarzy:

  1. Świetny ten zielony makaron, chętnie bym go spróbowała :> A no i buraczkiem też nigdy nie pogardzę, więc jak dla mnie obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten zielony makaron wygląda bardzo dobrze;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten makaron jest genialny! Z burakami nigdy nie jadłam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja poproszę na obiad dziś 3 takie pyszne porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie i szybko się robi. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł! uwielbiam buraczki! :)
    PS czemu mimo iż wegański? :P Ja codziennie jem wegańsko i codziennie się najadam, może nawet bardziej niż moi mięsożerni domownicy :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Makaron z wodorostami? Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne połączenie kolorystyczne... A makaron mhmm pycha

    OdpowiedzUsuń