12 sierpnia 2015

WEGAŃSKA TARTA Z KREMEM I MALINAMI

Truskawki już się skończy, ale sezon na maliny wciąż trwa! Więc korzystam! :)
I dzisiaj przedstawiam wegańską tartę bez pieczenia, za to ze słodkim kremem jaglanym i pysznymi malinami!


Ciasto najlepiej smakuje schłodzone i ostrzegam, że nawet podczas upałów ciężko skończyć na jednym kawałku :)


Składniki:
Spód
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść suszonych moreli
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
Krem
  • 150g kaszy jaglanej
  • 500ml napoju ryżowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • maliny

Przygotowanie:
Spód
  1. Morele sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
  2. Migdały zmielić i połączyć z musem morelowym, chia i amarantusem- dokładnie wymieszać.
  3. Formę wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć do niej spód (formując niewysokie brzegi) i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku ryżowym z dodatkiem stevi- odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dolać mleka) i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, ozdobić malinami.
Ktoś się skusi? :)



Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1450kcal
1 kawałek- ok. 104kcal

Letnie owoceDzień Polskiej Żywności 2015

20 komentarzy:

  1. Jeżeli wygląda choć w połowie tak wspaniale jak smakuje to ja byłabym wniebowzięta. Uwielbiam absolutnie takie wypieki, coś cudownego. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba muszę w końcu zrobić takie dziwadło;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu to ja już biegnę na kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A myślałam, że krem z dyni :P Ale jaglany równie pyszny, a szczególnie na amarantusowym spodzie. I pięknie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę kawałeczek tej pięknej tarty :) Mniam ....

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to ciasto pięknie wygląda :) I jakie zdrowe. Idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chcę, chcę, chcę!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest piękna! Chyba zjadłabym całą :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. z przyjemnością poczęstowałabym się Twoją tartą, samo zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja! Pyszna i prosta :) wracam z wyjazdów i robię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany, wygląda cudownie! Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Bardzo mi się podoba przepis i ogólnie pomysł na to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepięknie wygląda, kocham tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przecudnie wyszło! :)
    Ciasto jest naprawdę smakowite! *.*

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna tarta! Najbardziej kręci mnie ciasto, lubię takie ziarniste struktury:)

    OdpowiedzUsuń
  16. chętnie bym jej spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale pysznie wygląda ta tarta! Chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ... i kolejny piękny przepis- zagoszczę u Ciebie na dłużej! :-)

    OdpowiedzUsuń