12 lipca 2015

ORZECHOWE MUFFINKI Z KOLOROWEJ KOMOSY

Często możemy spotkać się z propozycjami na wytrawne dania z komosą- przeróżne sałatki, czy warzywa faszerowane. I rzeczywiście jest to świetny składnik, który nadaje każdemu daniu wyjątkowy, lekko orzechowy smak.

Ja jednak tym razem chciałam ją wykorzystać do przygotowania kolejnych słodkości, a skoro ma ona lekko orzechowy posmak to od razu zdecydowałam, że przygotuję z niej babeczki z dodatkiem orzechów! :)

Jest do idealna słodka przekąska, a zjedzone rano w towarzystwie koktajlu owocowego- niebo w gębie! :)


Składniki:
  • 5 łyżek komosy ryżowej (czerwonej i białej) (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 4 łyżki mleka orzechowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki migdałów

Przygotowanie: 
  1. Komosę ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Banana zblendować z mlekiem.
  3. Dodać obie mąki i ponownie zblendować.
  4. Orzechy rozdrobnić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać (oprócz masła orzechowego).
  5. Do foremek wyłożyć po łyżce masy, odrobinę masła orzechowego i kolejną warstwę masy.
  6. Muffinki piec około 30 minut w 180 stopniach.
 Energetyczna, słodka, orzechowa przekąska gotowa! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 muffinek)- ok. 830kcal
1 muffinka- ok. 166kcal  

Bezglutenowe Vege Wypieki
 

16 komentarzy:

  1. Ten orzechowy posmak komosy uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne muffiny, lubię takie orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudne muffinki. Kiedys pieklam z Twojego przepisu,te z orzechow nerkowca i od razu podwoilam porcje. I to byl strzal w dziesiatke:-). Tym razem zrobie tak samo;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również następnym razem podwoję składniki, tylko obawiam się, że zjem wszystkie na raz! :)

      Usuń
  4. Bardzo kuszą i muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. muffinki uwielbiam, szczegolnie jak sa tak napakowane dobrociami ;) wygladaja pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. jejkuuu ale świetnie wyglądają i przepis łatwy!


    zapraszam do siebie, tematyka to bycie fit, gotowanie, przepisy różne oraz moje osiągnięcia w byciu fit
    http://nieosiagalnaperfekcja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być znakomite! Tyyyyle orzechów!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe wyglądają :-) no i orzechami :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszą być pyszne i pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Madziu Twoje cudeńka wyglądają rewelacyjnie, a do tego te orzechy.....:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdrowe, aromatyczne i piękne- ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe, komosa szczególnie w diecie wegetariańskiej jest niezastąpiona :-)

    OdpowiedzUsuń