30 maja 2015

BROWNIE Z KASZY GRYCZANEJ Z ŻURAWINĄ I TRUSKAWKAMI

Wiele razy wspominałam, że najbardziej lubię takie zbite, mokre ciasta, jakimi są przykładowo brownie!
Ale, ale...! U mnie oczywiście pojawiają się tylko zdrowe smakołyki, zatem prezentuję brownie na bazie kaszy gryczanej :)

A żeby nie było nudno dodałam kilka składników urozmaicających smak, jak mąka kokosowa, czy żurawina.
No i nie mogło być inaczej- całość "ukoronowana" wspaniałymi, świeżymi truskawkami! :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 banany
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki karobu
  • garść żurawiny
  • 2 łyżeczki stevi
  • truskawki
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować i odstawić do wystudzenia, a następnie zblendować z bananami, mlekiem i stevią.
  2. Do masy dodać mąkę kokosową, karob oraz żurawinę- dokładnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy i piec 40 minut w 190 stopniach.
  4. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia i podawać z musem truskawkowym, bądź całymi truskawkami.
Pewnie wiele Pań szlifuje sylwetkę przed zbliżającymi się wakacjami, ale mogę zapewnić, że od kawałka mojego brownie nie przybędzie nam na pewno ani gram! :) Jest pyszne i zdrowe!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1210kcal
1 kawałek- ok. 61kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

18 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na zdrowe i pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie, takie z kaszy gryczanej chciałabym kiedyś spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny i zdrowy pomysł! Brownie z truskawkami - ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się skład! Ślinka cieknie na sam widok! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł na brownie :) Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na sam widok ślinka cieknie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. brownie stworzone wprost dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa alternatywa :D

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje śniadanie było w nieco podobnym stylu, bo też kakao i truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mąka kokosowa jest konieczna w tym przepisie? Można zastąpić ją jakąś inną mąką albo składnikiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że można ją zastąpić! np. wiórkami kokosowymi, czy dowolną inną mąką, może orzechową (migdałową)? :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź :) To już wiem, co jutro będę piekła :D

      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Jesteś kulinarnym GIGANTEM :D uwielbiam Twoje przepisy :) niedawno robiłam właśnie brownie z kaszy gryczanej, dodałam jeszcze gorzką czekoladę, teraz spróbuję zrobić właśnie z karobem i musem z truskawek :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło, nie ma nic lepszego, niż takie ciepłe słowa, bo wtedy dostaję takiego "kopa" do dalszego tworzenia :) daj znać, jak wyszło z karobem :)

      Usuń
  12. Przydałoby mi się takie brownie, do herbatki, którą właśnie piję :)

    OdpowiedzUsuń