23 kwietnia 2014

KRUCHE ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM JAGLANYM FIT!

Kruche babeczki uwielbiane przez wielu amatorów słodkości.
W moim FIT wydaniu nie odstraszają zawartością tłuszczów i cukru! Posiadają jedynie naturalnie występujące cukry i tłuszcze, a do tego bez mąki!!



Składniki:
 Babeczki:
  • 200g orzechów laskowych
  • cynamon
  • 1 jajko
Krem:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół banana
  • 1 pomarańcza
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka stevi
  • szklanka mleka 0,5%
Przygotowanie:
 Babeczki:
  1. Orzechy laskowe zmielić na mąkę.
  2. Następnie roztrzepać jajko, całość połączyć i ugnieść ciasto.
  3. Foremki sylikonowe wyłożyć ciastem i piec przez około 20 minut w temperaturze 150 stopni.
Krem:
  1. Kasze jaglaną opłukać i ugotować w mleku (do wchłonięcia całego płynu).
  2. Ugotowaną kaszę zblendować z owocami i stevią.
  3. Lekko sparzone wcześniej rodzynki dodać do masy i wymieszać.
  4. Do upieczonych babeczek dodać masę i udekorować wybranymi przez siebie owocami (u mnie kawałki brzoskwiń).

* Babeczki najlepiej przechowywać w lodówce, bądź innym chłodnym miejscu.

Kruche spody zaraz po upieczeniu są rzeczywiście chrupiące i posiadają niezwykły orzechowy aromat.
Natomiast masa z kaszy jaglanej dodaje im delikatności i subtelności.


Niech nie przerazi Was kaloryczność babeczek. Są w nich jedynie zdrowe i pełnowartościowe składniki,  które na pewno korzystnie wpłynął na nasz organizm.

Polecam! :)

Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1980kcal
1 babeczka- ok. 165kcal

Wielkanocne Smaki - edycja IVLekka Wielkanoc

2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo ciekawie :)
    to ciasto na babeczki jest naprawdę kruche? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę jest kruche, tylko trzeba dobrze zmielić orzechy, a po upieczeniu trzymać w pojemniku (nie dopuszczać, aby dostała się wilgoć) ;)

      Usuń