Składniki:
Spód
- 3 małe banany
- 1 łyżka masła orzechowego
- 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 łyżek otrębów owsianych
Masa
- 1 dynia
- 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatki
- 30 g orzeszków ziemnych
- 1 garść wiśni
Przygotowanie:
- Banany zblenduj, wymieszaj z masłem orzechowym, a następnie z mąką i otrębami - wyrób ciasto.
- Powstałe ciasto wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), formując również brzegi - piecz około 20 minut w 170 stopniach.
- Dynię pokrój w kawałki, upiecz, a następnie zblenduj z cynamonem, stałą częścią mleka kokosowego i ksylitolem - tak powstałą masę wyłóż na wcześniej upieczony spód.
- Całość ozdób wiśniami i orzeszkami ziemnymi.
Kalorie:
Całość (12 kawałków) – ok. 2030kcal
1 kawałek – ok. 169kacal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
sezon na dynie otwarty mniam :D
OdpowiedzUsuńCzekam aż przyjade do domu i dorwe się do dyni :d
OdpowiedzUsuńZ pewnością przepis wykorzystam :D