19 marca 2018

HUMMUS Z KURKUMĄ

Już jakiś czas temu zrezygnowałam z gotowych, kupnych hummusów na rzecz tych domowych!

Bez sztucznych dodatków, aromatów... a na dodatek można bawić się jego smakiem i kolorem!

Ja dzisiaj postawiłam na żółć - mam nadzieję tym przywołać piękną pogodę :)



Składniki:

  • 400g ciecierzycy

  • 2 łyżki tahini

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju lnianego

  • Przyprawy: kurkuma


Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namocz przez 12 godzin, po czym ugotuj (około godziny).

  2. Ostudzoną ciecierzycę zblenduj z 1 szklanką wody, w której się gotowała i pozostałymi składnikami.

  3. Gotowy hummus przełóż do miski i udekoruj dowoną „zieleniną”.


Kalorie:

Całość (2 miski) – ok. 1825kcal