18 listopada 2015

FASOLKA W SOSIE POMIDOROWYM Z FENKUŁEM

W trakcie tygodnia jestem zwolenniczką dań obiadowych, które można zrobić na kilka dni, a przy odgrzewaniu nie tracą na smaku. W tym tygodniu postawiłam na fasolkę i fenkuł, a to wszystko w sosie pomidorowym z dodatkiem chrupiących pestek dyni!


Składniki:
  • puszka fasoli borlotti
  • fenkuł
  • 600g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 4 łyżki pestek dyni
  • przyprawy: sól himalajska, majeranek, chilli
Przygotowanie:
  1. Fenkuła przekroić w poprzek na 4 części i każdą z nich ugrillować na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, syropu z agawy, soli himalajskiej oraz majeranku.
  2. Tak przygotowanego fenkuła pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka wraz z odcedzoną fasolą, passatą pomidorową oraz chilli- całość dusić około 15 minut.
  3. Gotową fasolkę podać z lekko uprażonymi pestkami dyni. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 865kcal
1 porcja- ok. 174kcal