26 listopada 2014

SEZAMOWE KLUSKI JAGLANE Z TOPINAMBUREM

Przyszedł czas na wypróbowanie mąki z topinaburu! Byłam bardzo ciekawa jej smaku oraz właściwości!

Jest zalecana dla cukrzyków, pomaga w normalizacji glikemii. Działa również osłonowa na wątrobę oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Jest bogata w magnez, potas, witaminy z grupy B.

Przyswajając sobie wszystkie informację na temat tej cudownej mąki zdecydowałam się na zrobienie klusek na bazie kaszy jaglanej z jej użyciem. Muszę przyznać, że mąka z topinamburu naprawdę podbija walory nie tylko zdrowotne, ale i smakowe!


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mąki z topinamburu
  • sól sezamowa
  • dodatkowo: mieszanka ziaren, sos cukiniowo- pomidorowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować i wymieszać z mąką z topinamburu oraz solą sezamową (masę można odstawić do lodówki na 30 minut, aby ciasto było bardziej zbite).
  3.  Z masy uformować kulki, odciskając palcem dziurkę w środku.
  4. Zagotować wodę, na wrzątek wrzucać kluski, zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 3 minuty (do wypłynięcia na wierzch).
Kluski podałam posypane ziarenkami, w towarzystwie sosu na bazie cukinii i suszonych pomidorów :) Na pewno nie był to mój ostatni eksperyment topinamburowy!

Kalorie:
Całość (12 klusek)- ok. 320kcal
1 kluska- ok. 27kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.