Nowa propozycja tradycyjnego ciasta!
Długo zastanawiałam się jak wykorzystać czarną fasolkę... i doszłam do wniosku, że najlepiej wykorzystam ją piekąc popularne ciasto "Murzynek".
Oczywiście jest to nowa odsłona tego ciasta- wegańska i bezglutenowa! A jednak obłędnie pyszna ;)
Fasola posiada dużo białka, banan to naturalna słodycz, a orzechy nerkowca są bogate w magnez, fosfor, czy żelazo. Dlatego taki podwieczorek to nie tylko przyjemność, ale również porządna porcja bardzo wartościowych składników odżywczych!
W ten sposób możemy połączyć przyjemne z pożytecznym ;)
Składniki:
- 200g czarnej fasoli
- 3 łyżki mąki sojowej
- 2 banany
- 100ml mleka migdałowego
- 3 daktyle
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 2 łyżeczki stevi
- Fasolę namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
- Zblendować banany z daktylami, stevią i mąką sojową oraz mlekiem migdałowym.
- Do masy dodawać stopniowo fasolę przez cały czas blendować- do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do całości dodać pokruszone orzechy nerkowca, wymieszać i przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1270kcal
1 kawałek- ok. 127kcal