4 kwietnia 2015

KRUCHE JAGLANE TARTALETKI Z KREMEM WANILIOWYM I GRANATEM

W mojej lodówce od kilku dni leżał granat i czekał na natchnienie. Zastanawiałam się, czy wykorzystać go do przygotowania słodkości, czy może jakiejś sałatki....?

Oczywiście wygrały słodkości! I to nie byle jakie, bo kruche tartaletki, wypełnione pysznie waniliowym kremem! :)

Prezentują się niesamowicie apetycznie. Myślę, że z powodzeniem można je zaserwować naszym gościom w ramach niebanalnego deseru :)


Składniki:
Tartaletki
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka masła z nerkowców
Krem
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • owoc granatu
  • orzechy macadamia
Przygotowanie:
Tartaletki
  1. Banana zblendować i połączyć z masłem z nerkowców i mąką jaglaną- wyrobić ciasto.
  2. Foremki wyłożyć ciastem i piec 15 minut w 170 stopniach.
Krem
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi i miąższu z laski wanilii- ostudzić.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem i wyłożyć do tartaletek (można użyć w tym celu rękawa cukierniczego).
  3. Całość posypać ziarenkami granatu i orzechami macadamia.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 DUŻE tartaletki)- ok. 810kcal
1 tartaletka- ok. 293kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V