1 sierpnia 2016

SAJGONKI Z DZIKIM RYŻEM I JAJKIEM

Sajgonki to jedna z moich ulubionych potraw, ponieważ w zależności od zachcianki można do nich dodać, co tylko się zechce!
Wszystko zależy tylko od naszej wyobraźni i kreatywności lub... od tego co mamy w lodówce! ;)
Lekkie sajgonki z warzywami mogą posłużyć, jako przekąska. Natomiast te bardziej treściwe mogą zastąpić posiłek ;)


Składniki:
  • 5 małych arkuszy papieru ryżowego
  • 4 łyżki ryżu dzikiego
  • 2 jajka
  • 1 marchew
  • świeża bazylia
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
Przygotowanie:
  1. Ryż i jajka ugotować.
  2. Jajka obrać ze skorupek i pokroić na ósemki, a marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, a następnie nakładać na niego ugotowany ryż, kawałki jajek, marchew, listki świeżej bazylii i zawijać. 
  4. Gotowe sajgonki posypać czarnuszką. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 440kcal
1 sajgonka- ok. 88kcal