Batony wręcz uzależniają, dlatego dobrze, że zrobiłam ich dużo!
Są bardzo pożywne, bogate w przeróżne pierwiastki i witaminy!
Dodają energii do działania za sprawą sporej, ale zdrowej dawki kalorii, którą zawierają!
Składniki:
- 10 łyżek płatków owsianych
- 50g ryżu preparowanego
- 50g maku
- 100g migdałów
- 100g orzechów włoskich
- 100g pestek dyni
- 12 daktyli
- 200g suszonych fig
- duża łyżka masła z orzechów laskowych i migdałów
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- szczypta soli himalajskiej
- Płatki owsiane wymieszaj z ryżem, makiem, pokruszonymi orzechami, pestkami dyni oraz połową posiekanych fig.
- Pozostałe figi namocz, odcedź, po czym zblenduj z daktylami, masłem orzechowym, sokiem pomarańczowym i szczyptą soli.
- Powstały mus wmieszaj w suche składniki- całość przełóż do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstaw do schłodzenia w lodówce.
- Po kilku godzinach całość pokrój na batony (batony najlepiej przechowuj w chłodnym miejscu).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (16 batonów)- ok. 3550kcal
1 baton- ok. 222kcal