A to za sprawą tych małych niepozornych ziarenek - canihua!
Jakiś czas temu pisałam już o ich wartościach- bogata w białko, kwas foliowy, czy żelazo :)
Podana w towarzystwie ciekawego w smaku bakłażana i innych kolorowych warzyw tylko zyskała na wartości!
Składniki:
- 5 łyżek canihua
- 1/2 bakłażana
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 łyżka orzechów piniowych
- roszponka
- koperek
- sok z limonki
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
- Ziarna canihua ugotować.
- Pomidorki koktajlowe i plastry bakłażana oprószone solą i pieprzem ugrillować.
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
- Sałatkę podać skropioną sokiem z limonki i prażonymi orzechami piniowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kaloria:
Całość (2 porcje)- ok. 420kcal
1 porcja- ok. 210kcal