28 czerwca 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM KOMOSOWYM I OWOCAMI

Często tak mam, że nie umiem zdecydować się na jeden rodzaj owoców.
Najchętniej zjadłabym wszystkie owoce lata! :) Co widać na moich dzisiejszych ciasteczkach...

Są to małe kruche ciasteczka, wypełnione kremem na bazie komosy ryżowej i udekorowane kolorowymi owocami :)


Składniki:
Ciasteczka

  • 5 łyżek mąki z komosy
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka masła (pasty) słonecznikowego
Krem
  • 5 łyżek komosy ryżowej białej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki płatków ryżowych
  • 2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • owoce: truskawki, jagody, czereśnie, morele

Przygotowanie:
Ciasteczka 
  1. Banana zblendować, po czym wymieszać z mąkami i masłem słonecznikowym- wyrobić ciasto.
  2. Małe foremki wyłożyć ciastem i piec około 10- 15 min w 160 stopniach.
Krem
  1. Komosę ugotować w mleku z dodatkiem stevi i miąższu z laski wanilii, pod koniec gotowania dodać płatki ryżowe (gotować jeszcze 5 min)- odstawić do wystygnięcia.
  2. Całość zblendować na gładki krem i nałożyć do wczesniej upieczonych ciasteczek.
  3. Na wierzch każdego ciasteczka poukładać owoce.
Ale mieliśmy zabawę z narzeczonym przy konsumowaniu tych ciasteczek :) Bo zdecydować się na jaki owoc akurat mamy ochotę nie było takie proste! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (25 ciasteczek)- ok. 1210kcal
1 ciasteczko- ok. 48kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiLetnie oczyszczenie