A tym razem knedle jaglane- genialne, bez mąki! Bezglutenowe, bez nabiału!
Jednak kasza jaglana nie bez powodu uważana jest za królową kasz- można zrobić z niej wszystko! :)
I tak jak zapowiedziałam zaczynam szaleństwa z dynią, która będzie się pojawiać w wielu przepisach!
Zachęcam również do wypróbowania przepisów z zeszłego sezonu dyniowego, które umieszczałam na blogu ;) Wystarczy kliknąć w kolumnie obok na etykietę "dynia" i pojawi się kilka, mam nadzieję ciekawych przepisów ;)
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżka kaszy kukurydzianej
- 1 łyżeczka ostropestu plamistego
- 200g dyni
- 1 łyżeczka koperku
- szczypta curry
- Dynię obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i ugotować z dodatkiem curry.
- Kaszę jaglana opłukać i ugotować do całkowitej miękkości, wręcz rozgotować i odstawić do wystygnięcia.
- Lekko przestudzoną kaszę zblendować i wymieszać ze zmieloną na mąkę kaszą kukurydzianą oraz ostropestem, a następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia i "związania się" masy (najlepiej w lodówce).
- Z małych części ciasta formować placuszki, na które nałożyć po kawałku dyni i zamknąć na kształt knedli.
- Tak uformowane knedle najlepiej odstawić jeszcze raz do lodówki, aby mieć pewność, że się nie rozpadną (jednak można pominąć ten krok).
- Wrzucać na wrzącą wodę, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż do wypłynięcia knedli na wierzch.
- Delikatnie wyjąć i podawać jeszcze ciepłe, posypane koperkiem.
Tak na marginesie- te knedle bardzo mnie ujęły, więc na pewno zrobię je również w słodkiej wersji :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 knedli)- ok. 290kcal
1 knedel- ok. 29kcal