3 września 2014

KNEDLE JAGLANE Z DYNIĄ

A tym razem knedle jaglane- genialne, bez mąki! Bezglutenowe, bez nabiału!

 

Jednak kasza jaglana nie bez powodu uważana jest za królową kasz- można zrobić z niej wszystko! :)

I tak jak zapowiedziałam zaczynam szaleństwa z dynią, która będzie się pojawiać w wielu przepisach!

Zachęcam również do wypróbowania przepisów z zeszłego sezonu dyniowego, które umieszczałam na blogu ;) Wystarczy kliknąć w kolumnie obok na etykietę "dynia" i pojawi się kilka, mam nadzieję ciekawych przepisów ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego
  • 200g dyni
  • 1 łyżeczka koperku
  • szczypta curry
Przygotowanie: 
  1. Dynię obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i ugotować z dodatkiem curry.
  2. Kaszę jaglana opłukać i ugotować do całkowitej miękkości, wręcz rozgotować i odstawić do wystygnięcia.
  3. Lekko przestudzoną kaszę zblendować i wymieszać ze zmieloną na mąkę kaszą kukurydzianą oraz ostropestem, a następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia i "związania się" masy (najlepiej w lodówce).
  4.  Z małych części ciasta formować placuszki, na które nałożyć po kawałku dyni i zamknąć na kształt knedli.
  5. Tak uformowane knedle najlepiej odstawić jeszcze raz do lodówki, aby mieć pewność, że się nie rozpadną (jednak można pominąć ten krok).
  6. Wrzucać na wrzącą wodę, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż do wypłynięcia knedli na wierzch.
  7. Delikatnie wyjąć i podawać jeszcze ciepłe, posypane koperkiem.
Ja oczywiście jako maniaczka dyni nie mogłam zadowolić się jedynie nadzieniem dyniowym i zjadłam knedle z upieczoną dynią w piekarniku ;)

Tak na marginesie- te knedle bardzo mnie ujęły, więc na pewno zrobię je również w słodkiej wersji :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 knedli)- ok. 290kcal
1 knedel- ok. 29kcal