6 sierpnia 2015

GRYCZANY MURZYNEK Z PORZECZKAMI

Muszę przyznać, że wybierając latem owoce do moich wypieków staję przed nie lada dylematem- które dzisiaj wylądują na pysznym, zdrowym cieście?

Uwielbiam wszystkie letnie owoce i mogłabym je jeść dosłownie kilogramami... ale coś trzeba wybrać... i tak analizując stwierdziłam, że dawno nie było porzeczek!

Dlatego dzisiaj gryczany murzynek z kremową masą i czerwonymi porzeczkami, które świetnie przełamywały jego słodycz, a i dodały temu ciastu uroku :)


Składniki:
Ciasto
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 2 łyżki łuski gryczanej
  • 2 łyżki mąki żołędziowej
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 białka jajek
  • 3 dojrzałe banany
  • kiść czerwonych porzeczek
Masa 
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka (dowolnego)
  • 2 łyżeczki stevi
  • kilka kiści czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banany zblendować z białkami.
  2. Dodać mąki, łuskę, cynamon i karob, po czym zblendować, następnie dodać porzeczki i całość tylko wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy, piec około 30 minut w 190 stopniach.
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi- odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem i wyłożyć na wierzch ciasta- całość ozdobić kiściami czerwonych porzeczek.
Dzięki dużej zawartości gryki ciasto jest bogate w błonnik oraz minerały (m.in.wapń, potas, magnez) i witaminy z grupy B.

Zatem blendery w dłoń, piekarnik rozgrzewamy i pieczemy zdrowego murzynka z letniki owocami! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1105kcal
1 kawałek- ok. 92kcal

Letnie owoce