17 kwietnia 2015

KOKOSOWY SERNIK JAGLANY Z NUTĄ WANILII I TRUSKAWKAMI

Coraz więcej osób przekonuje się do kaszy jaglanej okrzyknięta królową kasz!
I nie bez powodu został jej przydzielony taki tytuł- oprócz swoich właściwości prozdrowotnych, świetnie sprawdza się w daniach zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Ja jestem zdecydowanie zwolenniczką tych drugich :) Niezliczoną ilość razy eksperymentowałam z nią na słodko: ciasta, ciasteczka, kremy... wszystko obłędnie pysznie! Ale lubię czasem powrócić do prostoty i upiec z niej mało skomplikowane, a jednocześnie cudowne w smaku ciasto!

Tym razem mój wybór padł na połączenie jej z mąką kokosową, wanilią i truskawkami- był to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! :)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 0,7l mleka (napoju) kokosowego
  • 7 łyżek mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • kilka truskawek
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki stevi

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać bardzo dokładnie, po czym ugotować w mleku kokosowym (do wchłonięcia całego płynu) z dodatkiem stevi oraz miąższu z 1 laski wanilii- odstawić do wystygnięcia.
  2. Następnie kaszę zblendować (nie musi być bardzo dokładnie) i wymieszać z mąką kokosową.
  3. Masę przełożyć do formy (małej tortownicy), powkładać na wierzch truskawki i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem ciasto najlepiej odstawić do wystygnięcia, ponieważ będzie się zdecydowanie łatwiej kroiło :)

Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i zimno :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1250kcal
1 kawałek- ok.125kcal