24 listopada 2019

BANANOWE PLACUSZKI Z OTRĘBAMI



Składniki:

  • 2 małe banany
  • 2 jajka
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • 2 łyżki masło orzechowego
  • 1 łyżka dżemu z czarnych porzeczek
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 10 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki granatu
  • świeża mięta

Przygotowanie:

  1. Banany rozgnieć widelcem, wymieszaj z jajkami i otrębami - odstaw na chwilę.
  2. Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smaż placuszki z obu stron.
  3. Gotowe placuszki ułóż na talerzu i podaj z dodatkami: masłem orzechowym, dżemem, granatem, pestkami dyni, czekoladą i świeżą miętą.


Kalorie:
Całość (13 placuszków) - ok. 965 kcal
1 placuszek - ok. 74 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

PIECZONE GRUSZKI Z DOMOWĄ GRANOLĄ



Składniki:

  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • pół garści nerkowców
  • 4 łyżki ziaren granatu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki dżemu porzeczkowego
  • świeża mięta




Przygotowanie:

  1. Gruszki umyj, a następnie przekrój na połówki.
  2. Każdą połówkę posmaruj 1/4 łyżki miodu i oprósz przyprawą piernikową. Piecz około 15 minut w 190 stopniach.
  3. Na rozgrzanej patelni podpraż płatki owsiane, pestki dyni i pokruszone orzechy nerkowca.
  4. Następnie dodaj miód, wszystko porządnie wymieszaj i ściągnij z "ognia". Odstaw do wystygnięcia.
  5. Na każdą upieczoną połówkę gruszki nałóż po łyżce jogurtu, po pół łyżeczki dżemu, całość posyp granolą oraz granatem. Na koniec ozdób świeżą miętą.
Kalorie:
Całość (4 połówki) - ok. 760 kcal
1 połówka - ok. 190 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.