Chyba każdemu z Was myśląc o jesiennych słodkościach przychodzi na myśl ciasto marchewkowe?
Ja rozbiłam już wiele jego wersji, ale z amarantusem jeszcze nie próbowałam i przyznaję, że marchewka zgrywa się idealnie z jego lekko orzechowym posmakiem :)
Składniki:
- 3/4 mąki amarantusowej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 5 białek jajek
- 1 banan
- 1 łyżka lucumy
- 4 marchewki
- Banana zblendować.
- Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać zblendowanego banana, mąki i lucumę- całość delikatnie wymieszać.
- Marchewki zetrzeć na tarce (małe oczka) i wmieszać w masę.
- Ciasto przełożyć do formy i piec około 40 minut w 175 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 790kcal
1 kawałek- ok. 66kcal