10 listopada 2016

DYNIOWO- DAKTYLOWY OMLET NA SŁODKO

Nietypowo początek weekendu mamy w czwartek, więc wieczór umilam sobie omletem! :)
Z kilkoma smacznymi dodatkami!




Składniki:
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 dyni hokkaido
  • garść daktyli (Green Essence)*
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki ryżu dmuchanego
  • kilka malin
  • 2 łyżeczki oleju arganowego
Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić w plastry i upiec w piekarniku (190 stopni/20 minut).
  2. Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, odcedzić.
  3. Upieczoną dynię zblednować z daktylami, jajkiem, mąkami.
  4. Na patelni rozgrzać olej i wylać masę-  smażyć pod przykryciem z obu stron.
  5. Jogurt naturalny wymieszać z kakao i wyłożyć na omlet.
  6. Całość ozdobić malinami i ryżem dmuchanym.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 duże omlety)-  ok. 1415kcal
1 duży omlet- ok. 708kcal